Koja kazna može uplašiti recidivista da više ne vozi? (HR)

policija

Nemali broj vozača, unatoč visokim kaznama, i dalje je na cesti iako im je vožnja zabranjena

Uistinu je nepojmljivo koliko građana sjeda za upravljač svojeg automobila, a ne smiju voziti zbog ranijih prekršaja u vožnji. Za njih prometna pravila ne vrijede, oni i dalje voze unatoč činjenici da im prijeti nemala novčana kazna, daljnja zabrana vožnje, ali i vjerojatna zatvorska kazna. Jednostavno su nepopravljivi.
Gotovo sve policijske postaje u Osječko-baranjskoj županiji svakoga tjedna zaustave bar jednog opisanog vozača. Policajci njegov prekršaj evidentiraju i pošalju na višu instancu, a u većini slučajeva on se, unatoč zabrani vožnje, ubrzo, ako ne i istoga dana, vrati na cestu. Postavlja se pitanje kako te ljude natjerati da ne voze dok im zabrana upravljanja vozilima B-kategorije traje. Oduzeti im vozilo, poslati ih u zatvor na duže vrijeme, ovrhama namaknuti novčani iznos kazne? Neki kažu da bi im drastičnim kaznama bila uskraćena ustavna prava, no možda sadašnje kazne nemaju pravi učinak.
Jednog nepopravljivog vozača, konkretno, riječ je o 46-godišnjaku, zaustavili su prometni policajci u srijedu u Vuki. U policijskom priopćenju navodi se kako je oko 14.15 sati zaustavljan automobil koji je vozio 46-godišnjak. Provjerom je utvrđeno kako je vozio automobil u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije. Osim toga, 46-godišnjak je u posljednje tri godine dva puta pravomoćno presuđen za taj prekršaj. Vozač je uhićen, sukladno članku 134. Prekršajnog zakona. Odveden je pred nadležnog prekršajnog suca, koji će odlučiti o visini kazne i vjerojatnom produženju zabrane vožnje. Policijska nadležnost u slučaju 46-godišnjaka tu prestaje, sve do vjerojatnog ponovnog zaustavljanja ovog recidivista u prometu.

Prometni su policajci u srijedu, zbog viška alkohola u krvi, sankcionirali još tri vozača (dvojica su vozila automobil, a jedan bicikl). U Semeljcima se u 21.05 dogodila prometna nesreća u kojoj je 45-godišnjak lakše ozlijeđen. On je vozio automobil i sletio s ceste. U krvi je imao 1,06 promila alkohola, a u KBC-u Osijek su mu uzeti krv i urin radi analize. U 21.50 u Belom Manastiru policajci su zaustavili 33-godišnjeg biciklista koji je imao 2,32 promila alkohola u krvi. Biciklist je odveden na triježnjenje. U Osijeku je pak u 22.40 zaustavljen automobil koji je vozio 42-godišnjak koji je odbio alkotestiranje. Smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

 

Izvor: glas-slavonije

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *