Vozači dvotočkaša najugroženiji u saobraćaju (SRB)

motorcicles-1433061

Sa lepim vremenom u saobraćaju je više motocikala i bicikala, a u poslednje vreme često se dešavaju saobraćajne nezgode u našem gradu. …
Svetska zdravstvena organizacija je, kao kategoriju učesnika u saobraćaju, motocikliste i mopediste proglasila ranjivom kategorijom. To znači da je prilikom učešća u saobraćajnoj nezgodi velika verovatnoća da će oni biti povređeni. Osim njih, ugroženim grupama smatraju se i pešaci, stariji učesnici i biciklisti.
“Sad pogotovo posle ovog zimskog perioda gde nije bila tolika prisutnost dvotočkaša, motociklista, mopedista i ostalih, vozači su nas izgubili iz vida. Samim tim, ne obraćaju pažnju na nas, mi smo tu još uvek neprimetni. Pogotovo što imamo svi upaljena svetla, što smo mi minijaturni u odnosu na druge učesnike u saobraćaju”, kaže Miladin Drljić iz Centra za obrazovanje “Koncept 192”.
Biciklisti ocenjuju da su ostali učesnici u saobraćaju pažljiviji, jer je biciklista u gradu sve više.
“Najviše treba obratiti pažnju na ono što se dešava oko nas, gledati ispred sebe, oko sebe, i prilagoditi se datoj situaciji, znači biti pažljiv. Pokažite uvek drugima šta hoćete da uradite”, ističe Marko Trifković iz “Novosadske biciklističke inicijative”.
S obzirom na brzinu kretanja i karakteristike dvotočkaša, i manje od tri sekunde je potrebno da se odreaguje ili da se napravi pogrešan korak.
“Svetska istraživanja ukazuju na to da je 20 puta veći rizik od smrtnog stradanja po jednom kilometru vozača motocikala i mopeda, i 40 puta veći rizik od povređivanja u odnosu na vozače putničkih automobila. Kada analiziramo podatke kod nas u Srbiji, možemo reći sledeće – svake godine oko 40 motociklista i 10 mopedista pogine”, objašnjava Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.
Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da postoji trend blagog smanjenja broja nezgoda u kategoriji motorizovanih dvotočkaša. Agencija je svake godine sprovodila niz projekata, tokom kojih su organizovani treninzi bezbedne vožnje, a besplatno su deljene sigurnosne kacige. Međutim, da bi se broj saobraćajnih nezgoda smanjio, neophodno je i da svi učesnici poštuju zakonske propise. Ponekad je i trenutak nepažnje dovoljan da se svojom ili tuđom greškom, ugasi nečiji život.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *