Hibridna i električna vozila stidljivo ulaze na srpsko tržište (SRB)

0404

Prodaja električnih i hibridnih vozila još je skromna kod nas. Tek 40 registrovanih električnih i oko 250 hibrida govore da kupci oklevaju kada je reč o novoj tehnologiji. Na sajmu je izloženo više od 20 električnih vozila, a još nijedno nije prodato. Čekaju se subvencije i razvoj infrastrukture, koje treba da obezbedi država.
Kupcima se dopadaju automobili nove tehnlogije. Oko izloženih elektromobila uvek je mnogo onih koji bi da čuju koliko troše, koliko mogu da pređu i posebno bitno pitanje mogu li da ih pune u gražama. Međutim nema prodaje bez subvencije države.
„Građani Srbije očekuju da takvo vozilo može da zaživi u Srbiji, a za to su prvenstveno potrebni osnovni preduslovi, a to je elektrifikacija na koridoru, po gradovima i naravno subvencije da bi automobil bio pristupačan kao u Evropi“, kaže Nenad Simić iz kompanije „Nisan“.
Koliko troši jedan elektromobil, osnovno je pitanje koje se postavlja na Sajmu.„Po sadašnim cenama, po srednjoj ceni elktrične energije, to je sada za 350 km negde između 300 i 350 dinara“, objasnio je Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.
Hibridna vozila se već više prodaju iako su ona mnogo skuplja nego obične vrezije automobila sa SUS pogon. Hibridi imau gradsku publiku, a prodavci se trude da bez zarade promovišu naprednu tehnologiju.
„I mild hibridi, to jest blagi hibridni sistemi i ozbiljniji hibridni sistemi, prave veliku uštedu u potrošnji goriva, da u isto vreme uz uštedu po džep korisnika vodimo računa i o ekologiji“, istakao je Andrija Đurašević iz kompanije „Suzuki – Eurosumar“.
Češka „Škoda“ je jedina izložila dva koncept vozila na električni pogon.
„Ovo je prvi put da ‘Škoda’ ima konceptualno vozilo na svom štandu i to ne jedno jer će koncept ‘vižn i’ biti do 24. marta biti na našem štandu, a već 25. njegovo mesto zauzima ‘vižn RS’“, istakla je Aleksandra Đokoć iz firme „Auto Čačak Škoda“.
U susednoj Hrvatskoj, donacija države za elektro vozilo je 10.000 evra, a za hibridno oko 5.000 evra. Sa takvim donacijama kod nas, mali električni automobili za grad ne bi trebalo da pređe 13.000 evra ili cenu, na primer, prosečnog automobila za grad na benzin.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *