Podsticaji za elektro automobile već sledeće godine (SRB)

2803

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan najavio je danas da će istrajati u inicijativi da se u Srbiju, koju je opisao kao evropsko groblje starih automobila koji zagađuju vazduh, zabrani uvoz polovnih automobila čiji je ekološki standard Euro 3 i ocenio da bi država trebalo da daje podsticaje za kupovinu automobila na hibridni pogon.
On je danas na Beogradskom sajmu automobila, prilikom dodele nagrade Tojoti za najbolji ekološki auto u Srbiji, naglasio da uz grejanje zimi i proizvodnju električne energije iz uglja, saobraćaj najozbiljnije doprinosi zagađenju vazduha.
Procena je Svetske zdravstvene organizacije da u Srbiji godišnje umre 6.500 građana od posledica zagađenja vazduha.
Trivan je podsetio da je u Srbiji više od polovine vozila starije od 10 godina i da su ona s najčešće velikom emisijom zagađujućih materija u vazduh, pa je najavio da će nastaviti sa inicijativom da se zabrani uvoz takvih automobila.
“Otpora ima, ali argumenti će biti neumoljivi. Koliko mi toga uvozimo i u šta se mi zapravo pretvaramo, jer što se mene tiče, mi smo evropsko groblje, zajedno s Bugarskom, najgorih automobila što se tiče izduvnih gasova. Ja se ne slažem da se to nastavi, i neću odustati od razgovora na ovu temu, dokle god ne nađemo rešenje da se to spreči”, rekao je Trivan.
On je rekao da će “država morati da se dozove pameti i da da olakšice za električne i hibridne automobile čega u ovogodišnjem budžetu nema ,ali je ocenio da je za sledeću godinu to moguće.
U Evropi je više od milion električnih vozila, a kako Trivan kaže, ne postoji nijedan razlog da ih u Srbiji ne bude više od sadašnjih 250.
Da u Srbiji treba promeniti svest naglasio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, koji je primetio da je “automobilizam izmenio civilizaciju, a da je sada vreme da ekologija izmeni automobilizam”.
On je izneo podatak da se u Srbiji godišnje ispusti u vazduh 150.000 tona kao posledica sagorevanja fosilnih goriva u vozilima.
“Materijalne mogućnosti nisu takve da sada svi možemo da kupimo ekološki odgovoran auto, a promena svesti je bitna kako bi naš čovek umesto dizel BMW-a ili ‘mercedesa’ starog deset godina kupio manji auto koji je ekološki odgovoran”, rekao je Radović.
On je podsetio da nije do Ministarstva zaštite životne sredine da donese zabranu uvoza, ali jeste na njemu da pokrene razgovore.
Radović je najavio da će se ubuduće zalagati da “ekološka taksa koja se plaća na vozila bude srazmerna ekološkom impaktu vozila na životnu sredinu”.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (MikesPhotos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *