Kako mlade stručnjake uključiti u auto-industriju (SRB)

2603

Preko 30 doktoranada i master studenata na temu automobilske industrije učestvovalo je na skupu koji je kao prateća manifestacija organizovan na Beogradskom sajmu automobila. Tema je kako se uključiti u nove tehnologije i imamo li prespektivu kao istraživači i pronalazači novih rešenja.
Naučno tehnološki razvoj u Srbiji kada je reč o automobilskoj industriji veoma je usporen, čulo se na ovom skupu. Mali broj kadrova koji se školuju nisu dovoljni da zadovolje potrebe stranih investitora. Posla ima više nego radnika, a kako bismo zadržali mlade i obrazovane kadrove moramo im ponuditi bolje plaćena mesta, ali i naterati investitore da uz pomoć naše nauke nešto konstruišu ovde u Srbiji.
“Moramo pospešivati dolazak kompanija koje imaju i razvojne centre u svom sastavu, takvih kompanija ima malo, ali počeli su da dolaze. ‘Kontinental’ je dobar primer takve kompanije. Nadamo se da će i kompanije koje su vezane za auto-industriju imati određene delove svog razvoja u Republici Srbiji”, ističe Vladimir Popović, državni sekretar za nauku.
Jedan od doktoranada Novosadskog univerziteta objašnjava u svom radu zašto je baš Srbija bitna za velike kompanije iz auto-industrije.
“Logistički je blizu ostalim zemljama gde se vrši izvoz i poenta je da svaka od organizacija koja proizvede neki deo za automobilsku industriju danas istog dana se isporučuje u druge zemlje”, navodi Marina Žižakov, doktorand Univerziteta Novi Sad.
Doktorand iz Beograda bavi se elektrifikacijom voznog parka GSP-a.
“Po svim parametrima su značajno bolja električna vozila, mnogo su jeftinija za eksploataciju jer je cena struje mnogo manja nego cena dizela, mnogo manje ima rezervnih delova tako da su troškovi održavanja mnogo manji kod električnih autobusa”, objašnjava Miloš Vasić, asistent Mašinskog fakulteta Beograd.
Ukupno 24 rada je predstavljeno javnosti, neki od njih su veoma korisni i praktični. Međutim, potrebno je mnogo novih laboratorija i ispitnih poligona gde bi se oni proverili i dokazali.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Toby_Parsons)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *