Srbija tražila novi kredit od Rusije za železnicu (SRB)

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Srbija je tražila novi kredit od Ruske Federacije u iznosu od 172,5 miliona evra kako bi finansirala izgradnju Jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji i izgradnju železničke infrastrukture, a sporazum o ruskom kreditu bi trebalo da bude potpisan „u prvoj polovini 2019. godine“.
To iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navode za Radio Slobodna Evropa.
Ugovor o izgradnji Jedinstvenog Dispečerskog centra i izvođenju radova na železničkoj infrastrukturi potpisali su 17. januara 2019, tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije” i „RŽD International” (Ruske železnice). Vrednost ovog ugovora je 230 miliona evra, a ugovorom je definisano da će od tog iznosa iz kreditne linije biti izdvojeno 172,5 miliona evra.
Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrđuju za RSE da je od ruske strane tražen kredit u iznosu od 172,5 miliona evra.
„Ministarstvo finansija se obratilo krajem 2018. sa zahtevom Ruskoj Federaciji. Naredni korak za novi ruski kredit podrazumeva usaglašavanje Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o novom ruskom izvoznom kreditu“, piše u odgovoru Ministarstva.
Iz Ministarstva takođe navode da je predviđena realizacija tri projekta iz domena projektovanja i izgradnje železničke infrastrukture: radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova – Novi Sad, izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom.Na pitanje RSE na koji način je odlučeno da se posao izgradnje Dispečerskog centra poveri ruskoj kompaniji „RŽD International“ i finansira kreditom iz Ruske Federacije, iz Ministarstva navode da je projekat inicijalno bio planiran da se realizuje kroz prethodni međudržavni zajam za železnicu od Ruske Federacije.
„U međuvremenu zahtev za finansiranje je proširen i na deonicu brze pruge na kojoj radove izvode Ruske železnice, zbog čega je projekat Dispečerskog centra odložen i biće realizovan u okviru nastavka ruskog kredita za realizaciju železnice“, piše u odgovoru.
Ruska kompanija „RŽD International” angažovana je na izgradnji železničke infrastrukture u Srbiji na osnovu Ugovora o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. godine i pratećih aneksa. Vrednost ovog ugovora je oko 941 milion dolara (oko 833 miliona evra). „RŽD International” trenutno radi na izgradnji deonice železničke pruge od Stare Pazove do Novog Sada u okviru projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.
Modernizacija pruge koju izvodi „RŽD International” do sada se većim delom finansirala iz kredita Ruske Federacije, na osnovu Međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita od 11.1.2013. godine. Iznos ovog kredita je 800 miliona dolara (oko 709 miliona evra), a rok za korišćenje ovog kredita produžen je do kraja 2021. godine.
Prema Ugovoru o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. „RŽD
International“ nema obavezu da dobije saglasnost od investitora – „Infrastruktura železnice Srbije“ na izbor podizvođača, odnosno Ruske železnice same biraju svoje podizvođače.

Izvor: Danas

Foto: freeimages.com

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *