Počinje sezona carinskih aukcija-u ponudi automobili, motori, čamci (SRB)

1503

Automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta poput televizora, cigareta i garderobe nalazi se u specijalnim magacinima širom Srbije.
Na prostoru carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi čuva se, među stotinama drugih automobila, i luksuzni “Krajsler”, međutim, ovaj auto se nalazi na poternici Interpola.
Neki od ovih automobila i motora godinama, pod otvorenim nebom, čekaju kupca, a prva sledeća prilika da im se pronađe vlasnik biće 5. aprila, za kada je zakazana javna licitacija u Carinarnici Beograd.
Carinski službenik u ovoj carinarnici Božidar Đurić objašnjava kako teče postupak, od provere sumnjivog vozila i putnika, zaplene, do odluke suda da oduzeta roba ide na doboš.
“Kad se izvrši zaplena, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se smešta u sabirni centar Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi u magacin otvorenog i zatvorenog dela gde je pod nadzorom”.
Obzirom da postupci pred sudovima traju godinama, i “oduzeta roba čeka” da se ceo slučaj završi i, ili vrati vlasniku ili nađe novog na javnoj licitaciji.
Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se sa njom dalje postupati, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu.
Ukoliko, na primer, švercovana garderoba, farmerice, jakne, patike, majice, kopije poznatih brendova, ne pronađu novog vlasnika, čekaju novi licitaciju, a uništava se zabranjena roba, narkotici, cigarete i kopije poznatih brendova.
“Carinarnica Beograd je prošle godine imala sedam javnih licitacija carinske robe i četiri licitacije zaplenjenih vozila i robe”, podseća Đurić.
Kaže i da je u toku postupak izrade aplikacije za e-prodaju carinske robe, a cilj izrade ove aplikacije je da se zainteresovanima omogući da licitiraju “iz fotelje”, a država uveća prihode u svojoj kasi.
Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija, kažu nadležni.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *