U junu početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo (SRB)

1503

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem auto-putu Beograd – Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji deonice Sremska Rača – Kuzmin, kroz Srbiju, koja je planirana za jun ove godine.
“Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za ceo region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin započnu u junu”, rekla je Mihajlovićeva.
Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća “Putevi Srbije” i turske kompanije “Tašjapi”, potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu, saopštilo je resorno ministarstvo.
Deonica Sremska Rača – Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra, dok je deonica Požega – Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.
Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd – Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.
Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije “Tašjapi”, koja će izvoditi radove.
Na proleće počinje izgradnja deonice od Preljine do Požege
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa gradonačelnikom Čačka i predsednicima opština Lučani, Požega, Lapovo i Batočina o početku izgradnje deonice Koridora 11 od Preljine do Požege i završetku saobraćajnice Kragujevac-Batočina.
Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo tu da pruži svu neophodnu podršku i pomoć lokalnim samoupravama da se adekvatno pripreme za početak radova koji su planirani na proleće.
Predsednici lokalnih samouprava uverili su ministarku da će rešenja o eksproprijaciji parcela biti gotova u najskorijem roku, nakon čega sledi izdavanje građevinskih dozvola i otpočinjanje radova.
Deonica auto-puta Preljina-Požega duga je 30,96 kilometara, radove će izvoditi kineska kompanija “Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani LTD”, ugovorena vrednost radova iznosi 450 miliona evra.
Deonica od Kragujevca do Batočine duga je pet kilometara, a početak radova planiran je krajem marta.

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *