U Tuzli otvorena prva punionica za električna vozila (BIH)

električni automobil1

Ukupna vrijednost punionice je 40 hiljada KM, što je osigurao Partner, dok je Bingo obezbijedio dva parking mjesta i besplatno punjenje automobilaU saradnji Mikrokreditne fondacije “Partner” i kompanije Bingo u suterenu Bingo City Centra u Tuzli otvorena je prva punionica za električna vozila u ovom gradu. Ukupna vrijednost projekta je 40 hiljada KM, koje za nabavku punionice osigurao “Partner”, dok je Bingo obezbijedio dva parking mjesta za smještanje punionice i omogućio besplatno punjenje automobila.

Kako je kazala Selma Jahić, direktorica sektora za podršku u MF Partner, ovo je jedna od četiri punionice koje planiraju postaviti u BiH. Još dvije će biti u krugu Bingo centara u Mostaru i Prijedoru.

– Osim u Tuzli, planiramo postaviti punionice i u Prijedoru, Zenici i Mostaru i ukupna vrijednost projekta je 160 hiljada KM za sve četiri punionice, kazala je Jahić.

Kompanija Bingo u skladu sa svojom opredijeljenošću zaštiti okoliša, osigurao je prostor za smještanje punionice, ali i besplatno punjenje automobila.
– Ustupanjem prostora za električne punionice u Bingo pokazuju da svoje poslovanje usmjerava na podizanje ekološke svijesti, ali i svakako stvaranju boljih uvjeta za život u lokalnoj zajednici, kazala je direktorica BCC-a Lidija Tomić.

Punionica postavljena u Tuzli punit će ukupno elektirčna četiri automobila, koliko ih je registrovano u 2018. godini. Kako je kazao pomoćnik ministra za zaštitu okoliša TK Goran Mišić, Vlada TK podržava ovakve projekte, ali nema dovoljno sredstava da ih finansijski podrži. Ono što bi trebalo uraditi, kako je kazao, jeste otkloniti administrativne smetnje.
– Mi sad imamo situaciju da je jako komplikovano registrovati ovakve automobile, jer takva vozila nisu prepoznata. A ovakva vozila bi bila idealna za urbana srediušta gdje imamo povećane koncentracije opasnih materija u zraku, kazao je Mišić.

U BiH je u prošloj godini registrovano ukupno 15 električnih automobila.

Izvor: oslobodjenje.ba

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *