Kako smanjiti zadržavanje teretnih vozila na graničnim prelazima (SRB)

kamioni 1

Zadržavanje teretnih vozila na graničnim prelazima mesecima u nazad zna da bude višečasovno. Vozači na granicama često čekaju više od 48 sati. Osim toga, zadržavanjem vozila pruža se velika mogućnost migrantima da ulaze u ta ista vozila, da oštećuju robu koja se nalazi u vozilima i da time stvaraju ogromne probleme kako vozačima, tako i prevoznicima, uvoznicima i izvoznicima. Iz tog razloga, PU “Međunarodni transport” organizovalo je zajednički sastanak privrede i državnih institucija Republike Srbije i Republike Hrvatske.
Duga čekanja na granicama prema Mađarskoj i Hrvatskoj deo su posla vozača kamiona. Već nekoliko godina , često događa da na prelaz čekaju od nekoliko sati pa do i preko 48 časova.
Zbog toga je na prelazu Batrovci upriličen sastanak predstavnika ministarstva saobraćaja, finansija, policije i prevoznika dve zemlje Srbije i Hrvatske kako bi se našlo rešenje da se sistem kontrole dodatno ubrza. Prošle godine organizovan je sastanak na području Hrvatske ali nije dao rezultate. Kamioni i dalje čekaju pogotovo na granici koju kontroliše hrvatska strana.
Nosilac sastanka je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije a PU “Međunarodni transport” je bilo domaćin. Tokom obilaska teretnog terminala prikazan je sistem kontrole zbog povremenog prisustva migranta.
Predstavnici prevoznika s druge strane izneli su i konkretne primere za rešavanje problema.
Korišćenjem jedne kontrole znatno bi se ubrzao protok ali i najbitnije smanjilo vreme čekanja za teretni saobraćaj na prelazima smatraju stručna lica a da li će do toga doći ostaje da se vidi u narednom periodu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *