Kamioni koji saobaćaju putevima EU sve više na meti razbojnika i kriminalaca

kamion 1

Kamioni koji saobaćaju mrežom puteva Evropske unije i dnevno transportuju robu vrednu preko milijardu evra, sve više su meta razbojnika i kriminalaca, navodi se u najnovijoj “Studiji o bezbednosti i sigurnosti parking mesta za kamione”.
U čak 75 odsto slučajeva meta napada su teretni kamioni, parkirani u nesigurnim parking prostorima, što na godišnjem nivou donose gubitke od 8,2 milijarde evra, precizirano je u ovoj studiji Evropske komisije.
Kao najadekvatnije rešenje istraživači su ponudili uspostavljanje guste mreže specijalnih parking-prostora u koja bi omogućila bezbedno parkiranje za kamione koji saobraćaju na području EU.
Kako podaci pokazuju, u jednom danu prosečno saobraća 400.000 kamiona koji voze robu širom Evropske unije, što zahteva posebna parking mesta za odmor vozača.
Analizom je utvrđeno da u ovom trenutku nedostaje čak 100.000 adekvatnih parking mesta za sva teretna vozila.
Sve češća tedencija nasilnih oblika krađe robe i tereta značajno ugrožava bezbednost vozača kamiona prilikom vremena za odmor, a kao dodatan problem identifikovana su i ilegalna ukrcavanja putnika, kao i trgovina belim robljem.
Na osnovu sugestije i zaključaka istraživača, stvaranje gušće mreže bezbednih objekata za parkiranje kamiona podiglo bi nivo sigurnosti vozača, ali i transportne robe, dok je od posebne važnosti istovremeno rešavanje problema deficitarnih parking mesta i njihove bezbednosti.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *