Spajanje plinovoda BiH i Hrvatske blokirala je vlada RS-a (HR)

gasovod

Dominacija ruskog plina na tržištu BiH otežat će energetsku neovisnost, ali i pozicionirati Rusiju kao monopolista u regiji
Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost za provedbu još jednog projekta povezivanja Bosne i Hercegovine s plinskom mrežom u Hrvatskoj, čiji je cilj bio osigurati diverzificiranje izvora opskrbe kako bi se smanjila ovisnost o jedinom postojećem plinovodu koji dolazi iz Srbije i služi isključivo za distribuciju plina od ruskih dobavljača, potvrđeno je iz izvora entitetske vlade u Banjoj Luci.
Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije RS potvrdilo je kako je vlada tog entiteta u veljači razmatrala prednacrt sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija te je zaključila kako on “nije prioritet za RS”, a odbacila ga je pozivajući se na ocjenu kako je protuzakonito da u takvom projektu sudjeluju ministarstva u BiH na državnoj razini. “Vlada RS izjasnila se da Prednacrt sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda ‘Južna interkonekcija BiH i Hrvatske na pravcu Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar‘ nije prihvatljiv za RS zbog nenadležnosti tijela za provedbu sporazuma te na njega vlada RS ne daje suglasnost”, stoji u očitovanju. Vlada RS nametnula je blokadu ovog projekta unatoč izjavama Milorada Dodika, aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH, koji ujedno čvrsto kontrolira sve procese u RS, kako u tom entitetu neće kočiti razvojne projekte koje drugi entitet, odnosno Federacija BiH, bude nudio. Plinovod Južna interkonekcija trebao je osigurati povezivanje plinske mreže BiH s onom u Hrvatskoj, kao odvojak budućeg magistralnog Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), i otvoriti bosanskohercegovačkom tržištu plina pristup izvorima poput LNG terminala na Krku. Kao izvođači projekta pojavili su se hrvatski Plinacro i bosanskohercegovačka tvrtka BH-Gas, a snažno ga je poduprla Energetska zajednica koju čini 11 država EU-a te pet država-potencijalnih članica Unije, dok je Europska banka za obnovu i razvoj pokazala spremnost financirati plinovod.
Posao vrijedan 13,5 milijuna

Hrvatska strana u sve je trebala investirati 13,5 milijuna eura u varijanti s budućim plinovodom, odnosno 48 milijuna eura bez plinovoda IAP za 75 kilometara magistralnog plinovoda. Bosanskohercegovački bi partner pak investirao 100 milijuna eura za 162 km plinovoda, odnosno 114 kilometara glavne trase i odvojak za Mostar u duljini od 48 kilometara.
Nakon suglasnosti EBRD-a idući je korak trebala biti izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji bi poslužio za okolišnu dozvolu i urbanističke suglasnosti, uz plan da se pregovori s EBRD-om o uvjetima i odredbama kreditnog aranžmana dovrše do početka 2020. godine kada bi počeli radovi.
“Provedbom ovog projekta tržište prirodnog plina u Federaciji BiH odnosno u BiH će se preko Hrvatske integrirati s europskim plinskim transportnim mrežama, a Hrvatska će uz sve benefite koje donosi plinofikacija područja uz dionicu u Hrvatskoj postati i tranzitna zemlja“, kazao je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić. Plan je bio da novi plinovod bude u funkciji do 2023. godine, no sve je sada zaustavljeno blokadom koju je nametnula RS.
Dva entiteta umjesto BiH

Njihovo je tumačenje kako je to posao za vlade dvaju entiteta, koje bi taj posao trebale raditi preko posebne korporacije. Federacija BiH i RS trenutačno imaju potpuno odvojene energetske strategije kao da se ne nalaze u istoj državi. Uz povezivanje s plinskom mrežom Hrvatske na južnom pravcu, u Federaciji BiH su strategijom definirali i potrebu povezivanja na plinsku mrežu Hrvatske na pravcu Zenica – Bosanski Brod – Slavonski Brod, no vlasti u RS-u i to su ranije onemogućile inzistirajući na proširenju kapaciteta za opskrbu plinom iz smjera Srbije, koja je opet u cijelosti oslonjena na ruski Gazprom.

Izvor: glas-slavonije.hr

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *