KIA predstavila novu generaciju modela Ceed u BiH (BIH)

kia

KIA je danas zvaničnom premijerom u Sarajevu na tržište Bosne i Hercegovine uvela sada već 3. generaciju svog kompakta u uvijek popularnom C segmentu. Kako su istakli, uz drugačije ime Ceed je sada tu da postavlja standarde, a ne samo da ih prati.
Od prve generacije cee’da, kojeg su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj počeli proizvoditi u decembru 2006. godine, do sada su ih napravili više od 1,28 miliona. Prva novost je novi oblik imena, pa je tako cee’d postao Ceed čime želi da jača svoju reputaciju automobila iz Evropske zajednice (Community of Europe) s evropskim dizajnom (European Design).

Kao i njegovi prethodnici i novi model je dizajniran, razvijen i koncipiran u Frankfurtu, u Kijinom centru za dizajn, razvoj proizvoda, istraživanja i razvoj. Proizvodi se u Kijinoj fabrici u slovačkom gradu Žilina, gdje se pored Ceeda proizvode i modeli Sportage i Venga.

Novi Ceed je niži, širi i s dužim zadnjim prevjesom u odnosu na prethodnika, te donosi kabinu sa zrelijim sportskim izgledom. Ravne linije zamijenile su prethodnikove okrugle rubove, a prednja maska je evoluirala. Tako je prepoznatljivi “tigrov nos” sada nešto širi, otvor za protok zraka postavljen je niže nego prije, a horizontalne linije uokviruju njegov prednji dio. Novi model u standardnoj opremi nudi LED dnevna svjetla u obliku kocki leda, koje je preuzeo od prethodnikovih GT i GT-Line verzija. S boka ističu se oštre, ravne linije, koje vizuelno produžuju motorni poklopac i ovom kompaktu daju uspravniji izgled. Veću dozu zrelosti i snage ističu bokovi s produženom vodoravnom linijom. Novi model je dobio širi C stub, koji je zadnjih nekoliko godina postao Kijin zaštitni znak, koji ujedno naglašava i nazad pomaknutu kabinu.

Novi Ceed će u 5-vratnoj, hatchback izvedbi biti raspoloživ u čak 11 boja karoserije. Kupci će moći birati između različitog dizajna i dimenzija naplataka – od 15-inčnih čeličnih, 16-inčnih čeličnih ili aluminijskih do 17-inčnih dvobojnih, dijamantno brušenih aluminijskih naplataka.

U unutrašnjosti je Ceed ergonomičniji nego ikada prije, posvuda u kabini su korišteni materijali visokog kvaliteta. Ceed je dobio brojne arhitekturne detalje, koje su već dobili Kijini ostali noviji modeli, kao npr. vodoravno postavljena armaturna ploča, koja dočarava elegantniji izgled. Dizajn onima koji sjede sprijeda pruža više prostora u predjelu nogu i zahvaljujući boljoj preglednosti sprijeda nudi bolji osjećaj otvorenosti.

Armaturna ploča je podijeljena na dva dijela: gornji s ‘plutajućim’ ekranom na dodir i zabavno-informativnim sistemom i donji, gdje su prekidači za podešavanje audio sistema, grijanja i hlađenja. Središnja konzola je blago okrenuta prema vozaču za lakšu upotrebu u vožnji. U unutrašnjosti prevladavaju savremeni i na dodir mekani materijali, koji suptilno stvaraju prefinjen ambijent u kabini. Kupci mogu birati između metalnih završetaka ili onih od kroma u boji satena, a takođe je moguće birati između tapacirunga od tkanine, umjetne ili prirodne kože. Uz doplatu su na raspolaganju i kožom presvučeni upravljački obruč i ručica mjenjača.

Izvor: klix.ba 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *