Donacije EU malim i mikro preduzećima (SRB)

0703

U Kraljevu je dodeljeno 68 certifikata malim i mikro preduzećima koja su, u okviru programa EU PRO, dobila novac za kupovinu opreme. Evropska unija je dala više od dva miliona evra bespovratnih sredstava a, u zavisnosti od veličine donacije, preduzeća su morala da obezbede 20 do 30 odsto potrebnih sredstava.
Batočinsko preduzeće koje si-en-si mašinama izrađuje metalne profile za avionsku, automobilsku i medicinsku industriju, 95 odsto proizvoda izvozi. Izvoziće, nadaju se, i više, kada uz pomoć 30.000 evra donacije kupe merni aparat koji će im pomoći da svaki proizvod bude istog kvaliteta i veličine.
Time će se, kako kaže Milena Milojević iz preduzeća „Mekatek industri”, otvoriti mogućnost za dobijanje novih poslova i za otvaranje novih radnih mesta:
„Konkretno, u pitanju su četiri nova radna mesta koja ćemo biti u prilici do kraja godine da otvorimo.”
Prve godine, petoro radnika zaposliće i preduzeće za proizvodnju kolača iz Kraljeva. U naredne tri, još dvanaest. Na to su se obavezali kada su dobili 50.000 evra bespovratnih sredstava, ističe vlasnik Aleksandar Stanić:
„Napravićemo novu hladnjaču, kupićemo mašinu za proizvodnju keksa, mašinu za čokoladiranje. To će sve doprineti boljem kvalitetu proizvoda, ubrzanjem naše proizvodnje i bićemo konkuretniji na tržištu.”
Od deset do pedeset hiljada evra dobilo je 106 preduzetnika, mikro i malih preduzeća iz 44 mesta.
„Vaši projekti dokazuju da ovakvi programi koje realizujemo sa srpskom Vladom imaju konkretne rezultate i da donose ekonomski razvoj. Vi imate priliku da ispunite svoje snove, ali u isto vreme da zaposlite ljude i omogućite im napredak”, rekao je Kristijan Danijelson, generalni direktor za susedske odnose i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji.
Dobijanjem bespovratnih sredstava, firme su se obavezale na društveno odgovorno poslovanje, objašnjava Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, između ostalog, da pomognu rekonstrukciju i opremanje vrtića i škola, očiste i urede korita manjih reka ili stipendiraju učenike.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (pixel2013)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *