Žestoka trka Bugarske i Srbije: Imamo jači adut za Folksvagen

0503

Nemački automobilski gigant “Folksvagen” razmatra gde će u istočnoj Evropi investirati i pokrenuti svoju proizvodnju, a glavni kandidati su Srbija i Bugarska. Konačna odluka nije doneta, ali stručna javnost jednoglasno ocenjuje da bi takva investicija u Srbiji imala ogroman značaj ne samo za našu zemlju.
Da li će najveći svetski proizvođač autmobila Folksvagen otvoriti fabriku u Srbiji istražuje Prva TV. Nadležni nemaju dileme da bi to bila izvanredna vest i da to ne mora da ugrozi već postojećeg prozivođača automobila.
“Tako jedna velika investicija menja jednu opštu ekonomsku sliku zemlje. To će osetiti ceo region”, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
U javnosti se postavlja pitanje i da li je Folksvagen ona potencijalna “najveća” investicija koju odnedavno pominje predsednik Vučić, rekavši da će se to znati aprilu.
U Folksvagenu za sada kažu da nije doneta konačna odluka.
“Što se tiče nove fabrike u regionu istočne Evrope, trenutno istražujemo različite opcije i do sada nijedna odluka nije doneta. Što se tiče pitanja u vezi sa ulaganjem u Srbiju, ne komentarišemo naše planove za određene zemlje”, navodi se u saopštenju nemačke firme.
Kao glavni konkurent Srbije za Folksvagenovu fabriku pominje se Bugarska. Poznavaoci automobilske industrije smatraju da je Srbija bolji kandidat jer nema ograničenja kada su u pitanju subvencije za strane investitore i ima još jednu krupnu prednost.
“To je nešto što smo godinama gledali. A to je Fijat. Oni su deset godina školovali naše radnike po jednoj modernoj bazi. Srbija od Bugarske ima daleko školovaniji kadar u oblasti auto-industrije. Tu je naša prednost”, kaže Mladen Alvirovič, prvi čovek “SAT Media”.
I mediji u Bugarskoj najavljuju potencijalni dolazak Folksvagena i konkurenciju sa Srbijom. Navodi se da bi fabrika počela da radi 2023. godine i proizvodila bi najmanje pet tipova autmobila.

Izvor: Smagazin

Foto: Pexels (Kaique Rocha)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *