Vremenske prilike i stanje na putevima 08.02.2019. (SRB)

0802

RHMZ – PROGNOZA VREMENA ZA 07.02.2019.g: Na severozapadu sunčano. U ostalim krajevima umereno do znatno oblačno i u većini mesta sa periodima sunčanog vremena, a na krajnjem istoku i jugoistoku Srbije ujutro i pre podne ponegde je moguća slaba kiša, a na planinama slab sneg. Vetar uglavnom slab severozapadni, u skretanju na istočni i jugoistočni. Najviša temperatura od 3 do 8 °C.
Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
NAJAVE I NAJAKTUELNIJE IZMENE U SAOBRAĆAJU:
U petak 08.02.2019.g, u periodu od 18.00 do 22.00 č, zbog radova na popravci rasvetnih tela na auto-putu kroz Beograd (drž. puta I A reda br.1.) na deonici od petlje ,,Lasta“ prema aerodromu ,,Nikola Tesla“, u smeru ka Šidu.
U subotu 09.02.2019. g. zbog radova na uređenju zelenog pojasa u srednjem delu auto- puta kroz Beograd, koji su planirani na deonici od petlje “Sava Centara” u smeru ka Šidu, saobraćaj će u vremenu od 7,30č do 14,30č odvijati nešto usporenije srednjom i zaustavnom trakom.
U četvrtak 07.02.2019.g, u periodu od 7 do 17č, izvodiće se radovi na sanaciji oštećenog kolovoza na Obilaznici oko Beograda (drž. put I A reda br.1,) na mostu “Ostružnica”, u oba smera. Za vreme radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila.
Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i oprema na državnom putu II A reda broj 145, deonica Obrenovac-Ub, Veprovica kod Stublina, u okviru radova na izgradnji auto-puta E-763. Izmena režima saobraćaja podrazumeva sniženje brzine kretanja vozila zbog građevinskih mašina i vozila koja prelaze prugu. Saobraćaj se odvija dvosmerno i bez suženja kolovoza.
Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i oprema na državnom putu II B reda broj 361, deonica Lajkovac-Ljig, Pepeljevac, a za vreme izvođenja radova na izgradnji auto-puta E-763. Izmena režima saobraćaja podrazumeva sniženje brzine kretanja vozila u zoni pozajmišta „Pepeljevac“, zbog uključenja i isključenja građevinskih mašina i vozila sa puta. Saobraćaj se odvija dvosmerno i bez suženja kolovoza.
Na deonici Valjevo-Kaona, u mestu Bačevci, postoji opasnost od obrušavanja kamena na putu. Na deonici je postavljena saobraćajna signalizacija i ograničenje brzine 20 km/h.
Od 18.01.2019.g. došlo je do izmene u saobraćaju na obilaznici oko Beograda na deonici između Surčina i isključenja za Obrenovca ( drž. puta I A reda br.1, ) u okviru izgradnje auto-puta E-763 Beograd – Južni Jadran. Saobraćaj se odvija dvosmerno u levoj traci u smeru Ostružnica – Dobanovci. Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.
Dana 18.01.2019. godine doći će do izmene režima saobraćaja na privremenoj devijaciji za povezivanje državnog puta I A reda broj 4 sa privremenom trasom državnog puta II A reda broj 259, na delu auto-puta E80 Niš-Dimitrovgrad, deonica Prosek- Bancarevo. Za saobraćaj će biti otvorena novoizgrađena leva strana kolovoza auto-puta, smer Pirot – Niš, od službenog prolaza do privremene devijacije.
Od 15.01.2019.g. planiran je produžetak radova na pojačanom održavanju auto-puta u smeru od GP „Barovci“ do Kuzmina u smeru ka Beogradu (drž. puta I A reda broj 3.). Za vreme radova, za saobraćaj će biti zatvorena zaustavna i deo vozne saobraćajne trake, a saobraćaj će se odvijati u preticajnoj saobraćajnoj traci.
Zbog radova na sanaciji – stabilizaciji useka puta i odstranjivanju stenske mase na lokalitetu Liška stena, na deonici Kratovska stena – Lučani, na državnom putu II A reda broj 181, saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Kretanje vozila će se regulisati semaforom.
Od 29.12.2018.g. počela je druga faza radova koj će se radovi obavljati do daljeg na drž. putu IB reda broj 22, na deonici između postojećeg mosta na reci Kačer i nadvožnjaka preko AP E-763, Beograd -Južni Jadran, u zoni raskrsnice za mesto Brančić. Saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propustanjem vozila.
Na snazi izmena režima saobraćaja na delu državnog puta II A reda broj 148, kod mesta Mislođin, od državnog puta I B reda broj 26 do zone ukrštanja trase auto-puta E- 763 i državnog puta II A reda broj 148. Saobraćaj se preusmerava na novoizgrađenu „Devijaciju 1“ (nova veza između državnog puta II A reda broj 148 i državnog puta I B reda broj 26). Za vreme izvođenja radova, saobraćaj se odvija dvosmerno.
Zbog radova na rehabilitaciji puta, saobraćaj je obustavljen na deonici Malošište – Brestovac, na delu drž. puta II A reda broj 158. Alternativni putni pravac za vreme izvođenja radova je preko mesta Doljevac. Radovi će trajati do 01.04.2019. godine, ukoliko vremenski uslovi dozvole i obezbeđeni su adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.
Od 07.12.2018. do 01.04.2019. godine, na snazi će biti obustava saobraćaja, zbog radova na zameni dotrajalog propusta u selu Miljević (opština Golubac), na državnom putu II B reda broj 374, na deonici Miljević-Zelenik. Alternativni putni pravci za vreme izvođenja radova su lokalni putevi kroz selo Miljević.
Od 15.11.2018. izvode se radovi na izradi kružne raskrsnice, na državnom putu I B reda broj 13, deonica Zrenjanin-Ečka. Saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila.
Izvode se radovi na državnom putu II B reda broj 162, deonica Svilajnac-Petrovac na Mlavi, vezni put kroz Svilajnac ( ulica Vojvode Putnika). Saobraćaj će se odvijati nesmetano, a radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.
Od 8.12.2018.g. izvodiće se radovi na drž. putu IB reda broj 22, na deonici između postojećeg mosta na reci Kačer i nadvožnjaka preko AP E-763, Beograd -Južni Jadran, u zoni raskrsnice za mesto Brančić. Saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propustanjem vozila.
U toku su radovi na delu puta između Leštana i Bećarevog brda (drž putu II A reda broj 153), na oko 2 km pre skretanja za Zaklopaču. Saobraćaj će na ovom delu biti usporen i odvija će se naizmeničnim propuštanjem vozila. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.
Od 10.12.2018. g izvodiće se radovi na redovnom održavanju kolovozne konstrukcije, na delu državnog puta I A reda broj 1, od petlje „Surčin“ ka petlji „Ostružnica“ (Obilaznica oko Beograda).Za saobraćaj će biti zatvorena zaustavna (krajnje desna) saobraćajna traka, a saobraćaj se odvija voznom (srednjom) i preticajnom saobraćajnom trakom.
Od 13.11.2018.g. izvodiće se radovi na pojačanom održavanju i rehabilitiaciji, na državnom putu II A reda broj 158, deonica Niš (petlja Jug) – Malošište. U zoni ovih radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Radovi na obeležavanju horizontalne signalizacije na putu Dubona-Mladenovac (drž. putu II A reda br 155) usloviće povremeno usporno odvijnje saobraćaja, koje je svedeno na minimum uz pomoć odgovarajuće saobraćajne signalizacije i opremem.
Zbog radova u okviru izgradnje auto-puta E-763, Beograd-Južni Jadran od 17.10.2018. g, došlo je do izmene u načinu odvijanja saobraćaja na drž putu I B reda broj 26, između Surčina i Obrenovca. Saobraćaj je preusmeren na novoizgrađenu privremenu saobraćajnicu (devijaciju). Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.
Od 15.10.2018.g, počeli su radovi na rehabilitaciji putu Irig-Ruma, u oba smera (drž. putu IB reda broj 21). Saobraćaj je na deonicama gde se radi usporen i odvija se naizmeničnim propuštanjem vozila.
Radovi na proširenju mosta preko Lipničke reke u naselju Gruža na državnom putu I B reda broj 24, na deonici Batočina – Ravni Gaj – Kraljevo. Za vreme izvođenja radova,  saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.
JP “Putevi Srbije” su izvor svih informacija o aktuelnim izmenama, obustavama, zastojima, klizištima, izgradnji novih deonica puteva i alternativnim obilaznicama zbog radova. Vozačima savetujemo da nailaskom na radove prilagode vožnju prema uputstvima privremene saobraćajne signalizacije.
INFORMACIJE SA NAPLATNIH STANICA :
Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP “Putevi Srbije” na naplatnim stanicama nema zadržavanja. Učesnici u saobraćaju se putem portala postavljenih na auto-putevima redovno obaveštavaju o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama.
INFORMACIJE SA GRANIČNIH PRELAZA:
Prema poslednjim informacijma Uprave granične Policije na našim putničkim terminalima nema dužih zadržavanja.
Na teretnim terminalima naših graničnih prelaza zadržavanja na izlazu iz zemlje ima:
– GP Horgoš oko 360 min.
– GP Kelebija oko 300 minuta.
– GP Batrovci oko 360 minuta.
– GP Bačka Palanka oko 60 minuta.
U zajedničkoj akciji MUP RS i AMSS postavljene su nove Web kamere na najfrekventnijim graničnim prelazima sa Mađarskom, Hrvatskom, Bugarskom i Makedonijom. Web kamere, koje u svakom trenutku možete pogledati na internet platformi AMSS, prenose potpunu informaciju sa trenutnom slikom o intezitetu saobraćaja i potrebnim vremenom za prolaz našeg graničnog prelaza. Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima.
Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promeljivo.
Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:
II A-198 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Odvraćenica – Preko Brdo
Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim pravcima:
II A-175 Mionica – Brežđe – Divčibare – Kaona
II B-338 Valjevo – Lelić – Granica PZP Valjevo/Požega
II A-210 Jošanička Banja – Kopaonik
II B-338 Valjevo – Lelić – Granica PZP Valjevo/Požega
II A-199 Novi Pazar – Deževa – Šaronje – Odvraćenica
II A-210 Kopaonik – Rudnica
II A-211 Granica PZP Kruševac/Novi Pazar – Kopaonik
II A-197 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Duga Poljana – Rasno – Karajukića Bunari – Ugao – državna granica sa CG
II A-198 Raška – Kuti – Granica PZP Novi Pazar/Ivanjica
II A-201 Sjenica – Krajnoviće – Bare – Vrbnica – državna granica sa CG
II A-201 Vrbnica – Granica SRB/CG (Vrbnica)
II A-202 Sjenica – Raždaginja – Buđevo – Karajukića Bunari – Suvi Do – Leskova – Velje Polje – Tutin
II A-204 Pazarište – Manastir Sopoćani – Baćica – Rasno
II B-412 Brvenik – Manastir Gradac – Rudno
II B-413 veza sa državnim putem I B 22 -Novopazarska Banja -Izbice -Lopužnja -Negotinac -kraj izgrađenog dela puta

Izvor: AMSS

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *