Stiču se uslovi za funkcionisanje jedinstvenog transportnog tržišta (SRB)

3101

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Alan Baron potpisali su danas sporazum kojim se stiču uslovi za početak rada tog tela čije je sedište u Beogradu.
Baron je posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije novinarima rekao da je cilj Stalnog sekretarijata da omogući stvaranje transportnog tržišta za sve zemlje Evrope i EU.
„Očekujemo da se stvori zajednička legistativa i da se sa reči pređe na dela“, kazao je Baron.
Srbija je raftifikovala ugovor o osnivanju Transportne zajednice koji su u julu prošle godine potpisali u Trstu EU, Srbija, Albanija, BIH, Kosovo i Crna Gora.
Cilj ugovora je stvaranje Transportne zajednice u oblasti drumskog, železničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže EU i zemalja regiona.
Zorana Mihajlović je danas kazala da će Sekretarijat transportne zajednice početi da radi juna ove godine.
„Očekujem da u junu Sekretarijat bude potpuno operativan. Sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno sa EU pokušavaju da kroz Ugovor o transportnoj zajednici stvore jedinstveno transportno tržište“, rekla je Mihajlović.
Ona je istakla da je interes svih zemalja u regionu da se povezuju, jer to donosi više investicija i radnih mesta, odnosno bolji životni standard.
Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je odluka da Beograd bude sedište Stalnog sekretarijata Transportne zajednice „velika prilika za Srbiju, ali i odgovornost“.
Po njegovim rečima, uspostavljanje Transportne zajednice je od velikog značaja za integraciju saobraćajnih tržišta jugoistočnih evropskih partnera u saobraćajno tržište Evropske unije.
„To je važan deo agende povezivanja za unapređenje saobraćajnih, energetskih i digitalnih veza unutar Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom, koju je EU podržala od samog početka. To je ključan faktor rasta i zapošljavanja koji će doneti nedvosmislene prednosti privredama i građanima u regionu“, kazao je Fabrici.
On je podsetio da je u proteklih sedam godina EU uložila do pet milijardi evra u saobraćajni sektor Zapadnog Balkana, među kojima su izgradnja Žeželjevog mosta i tekuća modernizacija pruge Niš – Dimitrovgrad neki od nedavnih viđivih uspešnih projekata u Srbiji.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay (csr_ch)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *