Užice dobija novu modernu fabriku vode (SRB)

voda

BEOGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas s gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem o puštanju u rad postrojenja za prečišćavanje vode “Petar Antonijević”, izrazivši očekivanje da će za mesec dana biti završena procedura.
Potpredsednica Vlade rekla je da su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uložili šest miliona evra za izgradnju nove, moderne fabrike vode u Užicu, na kojoj su radovi završeni 5. decembra prošle godine.
“Grad Užice treba da sprovede proceduru vezanu za puštanje postrojenja u probni rad i pribavljanje upotrebne dozvole, što će omogućiti građanima Užica da piju najkvalitetniju vodu iz akumulacije Vrutci. Nadamo se da će, kako je gradonačelnik i rekao, taj posao biti završen u narednih mesec dana”, rekla je Mihajlovićeva.
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da se pokazalo da se i najveći problemi, kao što je bio nestanak vode u Užicu, prouzrokovan pojavom algi u jezeru Vrutci, mogu prevazići kad postoje odgovornost, entuzijazam i saradnja institucija, kao i da su Ministarstvo, Grad Užice i Agencija zajedno uradili sve što je bilo potrebno da se završi fabrika vode.
“U narednom periodu nas očekuje da uradimo isprobavanje sistema i njegovo puštanje u rad, čime će konačno građani Užica dobiti novu fabriku koja će ih snabdevati vodom koja je uvek čista i po najvišim standardima”, rekao je Radović.
Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da su zahvaljujući Vladi Srbije, predsedniku Srbije i potpredsednici Vlade, koja je i lično bila uključena u rešavanje najvećeg problema Užica, završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja za preradu vode za piće u Užicu i uvođenje novog tehnološkog procesa, te da su Užičani dobili jednu od najmodernijih fabrika vode u Srbiji i okruženju.
“Sada je na nama Užičanima da sprovedemo neophodne radnje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i sanitarnom inspekcijom, da obezbedimo da se određen broj dana 50.000 građana Užica snabdeva vodom iz cisterni i da se u najkraćem mogućem roku vratimo na akumulaciju Vrutci kao izvor snabdevanja vodom Grada Užica”,kaže on.
Time će biti rešiti problem snabdevanja grada pijaćom vodom u narednih nekoliko decenija.
“Verujemo da će to biti u narednih mesec dana, jer sam proces puštanja u rad zahteva 15 do 20 dana vršenja neophodnih analiza kao dokaz da građani mogu sa sigurnošću da počnu da koriste vodu s akumulacije Vrutci”, rekao je Petković.
Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici JKP “Vodovod” Užice, izvođača radova, preduzeća “Jedinstvo” iz Sevojna, i projektanta, Instituta “Jaroslav Černi”.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Tama66)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *