Srbiji dodeljeno bespovratno 40 mil EUR za autoput ka Prištini (SRB)

autout 1401

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) dodelio je Srbiji ukupno 44,4 mil EUR bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u saobraćaju, saopštilo je u petak (11. januara 2019. godine) Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Najveći deo novca odnosi se na investicioni grant za izgradnju prve deonice autoputa Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, za koju je izdvojeno 40,6 mil EUR.
Ukupna vrednost izgradnje deonice Niš-Pločnik, duge 33 kilometra, iznosi 212 mil EUR, a pored granta WBIF novac za ovaj projekat biće obezbeđen iz zajma Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Pored granta za projekat izgradnje auto-puta Niš-Pločnik, iz WBIF je izdvojeno i 3,8 mil EUR za izradu tehničke dokumentacije za projekte u vodnom i železničkom saobraćaju, uključujući rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb na teritoriji Srbije.
Za deonice pruge Beograd-Šid-državna granica, Stara Pazova-Golubinci-Šid i Inđija-Golubinci, ukupno 3 mil EUR namenjeno je za izradu studije izvodljivosti, idejnog projekta i strateške procene uticaja na životnu sredinu.
Pored toga, 800.000 EUR biće uloženo u izradu prethodne studije izvodljivosti i idejno rešenje za izgradnju luke Beograd, na evropskom koridoru Rajna-Dunav.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (Heorhii Heorhiichuk)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *