Fiat će platiti više od 700 miliona dolara za prikrivanje štetnih gasova

fiat 2

Automobilska kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) platiće više od 700 miliona dolara u sklopu nagodbe.
Kompanija se nagodila sa američkim Ministarstvom pravosuđa i vlasnicima dizelaša koji su optužili FCA za korišćenje ilegalnog softvera, tvrde neimenovani izvori za Rojters.
Taj softver je omogućio da se prikrije da 104.000 dizelaša te automobilske kompanije u SAD emituju veću količinu štetnih gasova od dozvoljene, navode tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom.
Od ukupnog iznosa, FCA će 311 miliona dolara isplatiti američkim i kalifornijskim regulatorima, oko 75 miliona dolara državama koje istražuju prekomeran nivo emisije gasova, a deo sredstva kao nadoknadu za višak emisije iz starijih dizelaša.
Takođe će platiti 280 miliona dolara za nagodbu sa vlasnicima vozila, tvrde isti izvori za Rojters. FCA je negirao bilo kakvu zloupotrebu, saopštivši ranije da nikada nije bilo pokušaja da stvori softver kojim bi se kršila pravila o emisijama štetnih gasova.
Očekuje se da će “Robert Boš GmbH”, nemački dobavljač auto-delova koji je izradio neke delove dizelskog motora FCA, saopštiti kako će podmiriti troškove tužbe koju su podneli vlasnici automobila u SAD, u visini od 30 miliona dolara.
Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo je FCA u maju 2017. godine zbog nezakonitog korišćenja softvera kojim je prikrivana viša emisije štetnih gasova iz 104.000 dizelaša različitih modela iz perioda od 2014. do 2016.
Američki i kalifornijski regulatori pojačali su nadzor nad dizelašima nakon što je Folksvagen 2015. godine priznao da je godinama ilegalno instalirao softvere u američka vozila kako bi izbegao standarde o emisijama štetnih gasova.

Izvor: b92

Foto: Pixabay (wilkernet)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *