Izrael otvorio auto-put sa zidom koji odvaja palestinski saobraćaj

autoput zid

Izrael je otvorio auto-put na Zapadnoj obali sa zidom na sredini, prvi te vrste, kako bi se odvojio izraelski od palestinskog saobraćaja, što je naišlo na osude palestinskih zvaničnika.
Izraelsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da put, uključujući bezbednosne mere, pruža „rešenje za svo stanovništvo, izraelsko i palestinsko”.
Danas inaugurisana pet kilometara duga Ruta 4370 podeljena je betonskim zidom na kome je žičana ograda.
Dve trake puta povezuju jevrejsko naselje Geva Binjamin sa severnim delom Jerusalima, kvartom Francusko brdo, i namenjene su izraelskim vozilima i Palestincima koji imaju dozvole za ulazak u Jerusalim, navode izraelski mediji.
Dve druge trake se odvajaju i vode istočno i južno od Jerusalima bez pristupa samom gradu i namenjene su vozilima Palestinaca koji nemaju dozvole za ulazak u Jerusalim.
Postoje i drugi podeljeni putevi na Zapadnoj obali ali nijedan nema ovakvu barijeru visoku osam metara.
Otvaranje puta izazvalo je osude organizacija za ljudska prava, Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).
„Ovo je izraelski primer aparthejda i rasističkog odvajanja koje je nekada postojalo u Južnoj Africi. Svaki Izraelac koji veruje u demokratiju trebalo bi da se stidi novog puta”, rekao je član Izvršnog komiteta PLO Ahmed Maždalani.
Izraelski zvaničnici su rekli da je ruta namenjena olakšanju zastoja o saobraćaju na kontrolnom punktu na ulazu u severni Jerusalim i da jača vezu između područja jevrejskog naselja i tog grada.
Ministar javne bezbednosti Izraela Gilad Erdan izjavio je da je put „primer sposobnosti da se stvori podeljeni život između dva naroda”, a da se vodi računa o bezbednosnim izazovima, prenosi Beta.
Zvaničnici Palestinske uprave i organizacije za ljudska prava su rekli da put ističe diskriminaciju protiv Palestinaca. Izgradnja puta je počela još 2005. godine, ali je godinama ostao nezavršen, navodi AP.
Izrael je osvojio istočni Jerusalim i Zapadnu obalu u ratu 1967. godine. Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.
Oni i veći deo međunarodne zajednice smatraju jevrejska naselja nelegalnim i preprekom miru. Protivnici širenja jevrejskih naselja strahuju da će ako put bude završen Izrael nastaviti da gradi domove za jevrejske naseljenike istočno od Jerusalima u području poznatom pod nazivom E1.
Palestinci već dugo brinu da će se izgradnjom u tom području Zapadna obala podeliti i da će buduća država biti nepovezana.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay (cucaihn)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *