Za neočišćen sneg na automobilu kazna 5.000 – 18.000 dinara (SRB)

sneg auto8

Sneg i led, osim nevolja u saobraćaju i lomova na trotoarima, donosi i obavezu građanima da očiste ne samo prilaze zgradama, nego i svoje automobile, jer u suprotnom rizikuju drakonske novčane kazne. Te kazne su i nekoliko puta veće ako zbog nemara neko bude povređen.
Gradskim propisima jasno su definisane obaveze stanara i vlasnika i zakupaca lokala vezane za čišćenje ulica od snega i leda, kao i uklanjanja snega i ledenica sa krovova, dok je Zakonom o bezbednosti u saobraćaju regulisana obavezna zamena guma, a sneg na vozilu smatra se – tehničkom neispravnošću.
Za neočišćen automobil od 5.000 do 18.000 dinara
Kad padne sneg ili temperatura ode u minus mnoge vozače muka hvata kad pomisle da treba da “odmrznu” i očiste svoja vozila. A ako to ne urade i krenu automobilom negde, a na prozorima, krovu, haubi ili tablicama još ima snega ili leda, rizikuju i kaznu od 5.000 dinara, odnosno od 6.000 do 18.000 dinara ako zbog toga dođe do nezgode u saobraćaju.
Naime, dešava se da sneg ili led pri naglom kočenju skliznu na vetrobransko staklo ili da, ako je u pitanju autobus ili kamion, padne na neki od automobila pored ili iza. U najboljem slučaju, sve se završi pucanjem šoferšajbne, a u najgorem može doći i do sletanja s puta, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Okanović podseća i da prema Zakonu o osiguranju u saobraćaju osiguravajuće kuće mogu od vlasnika automobila čije vozilo je uzrokovalo nezgodu da traže punu nadoknadu, a da to nekada mogu da budu i milionski iznosi.
Za letnje gume na ledu i do 45 dana zatvora
Vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila na vozila stave zimske gume ako na putu ima poledice. Osim što to povećava bezbednost, vozačima štedi i 6.000 do 20.000 dinara, ako su kažnjeni kao fizička lica, a za pravna lica kazne su od 100.000 do 800.000 dinara.
Za slučaj da izazovu saobraćajnu nezgodu ili učestvuju u njemu a nemaju zimske pneumatike, iako to uslovi na putu zahtevaju, predviđene su i kazne zatvora do 45 dana.
Za klizave ulice do 50.000 dinara
Beograđani koji prekrše gradske propise o obaveznom čišćenju snega i leda ispred zgrada, rizikuju novčane kazne od 5.000 do 5.000 dinara. Stanari i vlasnici lokala su, prema tim propisima, odgovorni za to trotoare u širini od pet metara ispred zgrade budu očišćeni.
U suprotnom su kazne za stanare 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara. A pravna lica su, podsećanja radi, i stambene zajednice.
Ko je odgovoran za ledenice?
Za slučaj da vam sa krova vise ledenice, predviđene su kazne od 5.000 pa do 100.000 dinara. Međutim, postoje situacije u kojima nije baš najjasnije ko je obavezan da ih ukloni, posebno ako ste vlasnici samo dela zgrade, poput lokala u prizemlju stambene zgrade ili neke ustanove.
Dešavalo se da zbog toga građani zovu i vatrogasce i alpiniste, a u gradskim služama sugerišu da je najbolje pozvati “Gradsko stambeno” za to. Treba imati na umu i to da građani koje ledenice povrede ili im oštete automobil teško da će biti obeštećeni ako nemaju osiguranje.
Tužbe zbog padova
Sa prvim ozbiljnijim snegovima ove sezone povećan je bio i broj poziva medicinarima zbog lomova na javnim mestima.
U Hitnoj pomoći navode da je danas broj poziva uobičajen, ali nije zgoreg znati koga možete da tužite za slučaj povrede na ledu i eventualnu odštetu. Spektar odgovornosti tu prati gradske propise o odgovornima za čišćenje, pa to mogu biti i stanari, stambene zajednice, vlasnici lokala, pa i komunalna preduzeća.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay (qimono)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *