Češki kompakt ima najveći prtljažnik u klasi

škoda ana

Nasljednik škode rapid predstavljen je 6. decembra u Tel Avivu i ima novo, zvučno ime scala.

Izrael je odabran kao lokacija za predstavljanje, jer Škoda u ovoj zemlji iz godine u godinu obara prodajne rekorde, a scala bi trebala dati svoj dorinos da se taj trend nastavi i u budućnosti. Finalni proizvod dizajnerski se u velikoj mjeri naslanja na koncept Vision RS, koji je predstavljen ove jeseni na sajmu automobila u Parizu. Mada je u evropskim okvirima relativno nepoznat, naziv skala balkance, a posebno narode bivše Jugoslavije asocira na zastavu 101, koja je od 1988. pa do kraja proizvodnje u novembru 2008. nosila ovu oznaku. Scala je razvijena na savremenoj MQB-A0 platformi na kojoj između ostalog “leži” novi polo.

Škoda navodi da je scala dugačka 4.362, široka 1.793 i visoka 1.471 mm, te da ima međuosovinski razmak od 2.649 mm. Poređenja radi, navešćemo da su dimenzije aktuelnog golfa 4.356/1.799/1.492, odnosno da je njegov osovinski razmak 2.620 mm. U Škodi tvrde da scala ima kabinu čiji komfor je približno isti kao kod aktuelne octavije, sa identičnim prostorom za noge putnika u drugom redu, ali i nešto kraćim dijelom za sjedenje. Češki kompakt ima najveći prtljažnik u klasi sa osnovnih 467 i maksimalnih 1.410 litara. Podsjećamo da je kod golfa ovaj odnos 380–1.270 litara. Kada je riječ o enterijeru Škoda u prvi plan stavlja nove digitalne instrumente, koji se projektuju na 10,25-inčnom ekranu visoke rezolucije. Vrhunac multimedije biće veliki 9,2-inčni na dodir osjetljivi ekran, kojeg će u nižim paketima opreme zamijeniti manji 6,5-inčni. Škoda je maksimalno pojednostavila enterijer i rekla zbogom većini klasičnih tastera, koji se u najbogatije opremljenim, promotivnom modelima sa fotografija mogu još naći na novom dvozonskom automatskom klima uređaju i konzoli oko ručice mjenjača. Prvi modeli nove škode scale u prodajnim salonima će se naći u drugom kvartalu 2019. godine po za sada nepoznatim cijenama.
Kada je riječ o pogonu Česi su najavili da će od starta scala imati pet motora, koji zadovoljavaju Euro 6d-TEMP ekološke norme i pokrivaju raspon od 90 do 150 KS. Počeni benzinac je 1.0-litarski TSI trocilindraš sa 95 KS, a iznad njega se nalazi pojačana verzija sa 115 KS. Ljubiteljima snažnih benzinskih motora ponuđen je novi četverocilindarski 1.5 TSI sa 150 KS. Izbor dizelskih motora sveden je na samo jednu 1,6-litarsku jedinicu sa 115 KS i 250 Nm. Peta pogonska jedinica je 1.0 G-TEC sa 90 KS koja osim benzina može da sagorijeva i komprimovani prirodni gas (metan). Najslabiji motori će se kombinovati sa petostepenim ručnim mjenjačima, a jači sa šestostepenim, uz koje će se kao opcija nuditi i sedmostepeni DSG automatik sa dva kvačila.

Izvor: oslobodjenje.ba

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *