Turistički autobusi blokirali saobraćaj u Rimu

busevi

Stotine turističkih autobusa blokirali su danas saobraćaj u Rimu na nekoliko časova u znak protesta zbog plana gradskih vlasti da se autobusima zabrani pristup u centar grada kako bi se smanjili zagađenost vazduha i buka.
Vozači i menadžeri autobuskih kompanija održali su demonstracije u nekoliko opština u Rimu, uključujući i centralnu Pjaca Veneciju, u znak protesta protiv odluke gradonačelnice Virdžinije Rađi i gradske skupštine koja treba da stupi na snagu 1. janaura, preneo je Rojters.
Oni se žale da će nova odluka oštetiti ključnu gradsku granu, turizam, i negativno uticati na prodavnice i restorane.
Gradski zvaničnici, pak, kažu da mora biti urađeno nešto da se smanji zagađenost vazduha i oštećenje drevnih spomenika poput Koloseuma i Foruma, a manje autobusa će značiti i više bezbednosti za pešake.
“Vreme za šetkanje autobusa u gradu je isteklo”, izjavila je Rađijeva.
Prethodni gradonačelnici su, takođe, pokušavali da donesu sličnu odluku ali nisu u tome uspeli.
Novi plan deli grad u tri zone.
U crvenoj zoni, gde se nalaze ključni spomenici poput Fontane di Trevi, biće poptpuno zabranjen pristup autobusima, osim onima sa specijalnom dozvolom.
U zelenoj zoni, koja uključuje Vatikan, biće obezbeđeno više parking mesta za iskrcavanje turista odakle mogu pešice ili javnim prevozom da stignu u crvenu zonu, dok je žuta zona predviđena za duže parkiranje autobusa.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay (Athena24)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *