Nextbike sistem javnih bicikala širi se u regionu – Do 2020. u planu 50 gradova i 50.000 korisnika (HR)

bicikl

Sistem javnih bicikala Nextbike izvorno nastao u Nemačkoj, probudio je veliko interesovanje korisnika širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nextbike usluga nudi se u nekoliko varijanti – mogućnost jednogodišnje pretplate, sedmodnevna pretplate za turiste, a postoji i Pay as you go usluga.

Ono što ovaj sistem čini jedinstvenim u celom svetu, jeste činjenica da jednom registrovani korisnici u bilo kojem gradu, mogu da koristite sistem u više od 150 gradova u 26 zemalja na četiri kontinenta. Prema ranijim najavama iz kompanije, ova usluga uskoro bi mogla da bude dostupna i korisnicima u Srbiji.

Kako kaže Krešimir Dvorski, direktor Nextbike sistema u Hrvatskoj, iza njih je veoma uspešna sezona.

– Godinu završavamo sa 24 Nextbike grada i dodatnih sedam dobijenih javnih nadmetanja, tako da proleće 2019. godine započinjemo sa ukupno 31 gradom u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U nekim gradovima smo i proširili mrežu stanica i povećali broj bicikala. Ukupno 33.000 registrirovanih korisnika prešlo je stotine hiljada kilometara što ujedno predstavlja i značajan doprinos smanjenju saobraćajnih gužvi, buke i emisije štetnih gasova. “Školom biciklizma” za odrasle nastojimo da doprinesemo prevenciji stradanja biciklista u saobraćaju – rekao je Dvorski za Poslovni dnevnik.
Ključ uspeha ovog sistema leži u tome, kaže Dvorski, što su edukacijom stručne javnosti, kontinuiranom prisutnošću na stručnim skupovima, konferencijama i masovnim događanjima za javnost pozicionirali brend kao nezaobilaznu kariku u kontekstu razvoja pametnih gradova.

– Kao takvi se možemo smatrati liderima održive mobilnosti u regionu. Zahvaljujemo svim gradovima koji su prepoznali sve benefite koje sistem javnih bicikala nudi. Ostaje nerešeno pitanje Zagreba koji je jedini od svih gradova koji još uvek nije investirao u sistem tako da se već pet godina pomažemo saradnjama sa sponzorima i oglašivačima. Nadamo se da će se to promeniti i da će Zagreb postati prava metropola s najvećim i najmodernijim sistemom javnih bicikala u Hrvatskoj.

Nextbike je u toku 2018. godine uveo šest novih destinacija u regionu, oko 25 stanica i 150 bicikala. Kako kaže Dvorski, za proleće 2019. ugovorena je implementacija još sedam novih gradova sa više od 200 bicikala. Kada je reč o širenju mreže u Hrvatskoj, za Nextbike je veoma važan i Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj.

– Split smo nastojali da pokrenemo još pre nekoliko godina, međutim čekala su se sredstva iz EU fondova tako da je grad značajno smanjio postotak ulaganja iz budžeta i samim tim uveo nove smernice za ostale gradove. Bitan nam je, jer želimo da osvojimo sve urbane centre koji zaslužuju ovakvu dopunu javnom prevozu i uprkos mišljenju da neki dalmatinski gradovi nisu pogodni za bicikliranje ili da se sistem neće koristiti, Zadar i Šibenik su, svaki u skladu sa finansijskim i infrastrukturnim mogućnostima, najbolji primer da praksa opovrgava teoriju. Treba slediti primere dobre prakse i razvijati biciklističku infrastrukturu i sistem javnih bicikala kroz planski pristup i adekvatnu gustoću mreže stanica – ističe Krešimir Dvorski.

Kako navodi, ne treba se zadovoljavati postavljanjem samo dve stanice i 10 bicikala, što je do sada bio najčešći slučaj, iz razloga što su naručioci bili skeptični i oprezni da se ne preinvestiraju.

– Sada je i više nego jasno da samo dovoljno gusta mreža stanica i adekvatan broj i vrsta bicikala (klasični, električni, dečji, tandem) osiguravaju željene pozitivne efekte na saobraćajne probleme koji muče lokalno stanovništvo te razvoj destinacijske ponude ako pričamo o turizmu.

Stručnjaci ističu da bez integrisanog javnog prevoza nema pametnog saobraćaja u gradovima. Nextbike je bio jako aktivan po tom pitanju, ali čini se da baš ne ide sve baš glatko. Donošenje zakona o integrisanom javnom prevozu u Hrvatskoj najavljeno je za 2020.

– To je lepa vest i pozdravljamo je jer se i sami borimo za iste ciljeve još od 2012. godine. Mi smo do sada radili na implementiranju sistema javnih bicikala u gradove i opštine, a vizija nam je postala srednjeročna misija i ona je upravo integracija svih oblika javnog prevoza putem jedinstvene mobilne platforme. Mi smo spremni i čekamo sve zainteresovane partnere da nam se pridruže na tom putu.

Kada je reč o planovima za narednu godinu, Nextbike je sebi postavio kao cilj dalje širenje u regionu, uz neprestano unapređenje korisničkog iskustva.

– Uz podršku strateških partnera u integrisanom javnom prevozu, ali i investitora koji sve više pokazuju interes za naše projekte, ne skrivamo ambicije i verujemo da smo tek na početku. Do 2020. godine procena je 50 gradova i opština u regionu i više od 50.000 registrovanih korisnika – kaže Krešimir Dvorski.

Izvor: ekapija
Foto: pixabay
Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *