Prevoznici zadovoljni olakšicama koje su dobili u pregovorima sa ministrom finansija (SRB)

kamioni 3

Srpski prevoznici zadovoljni olakšicama u poslovanju koje su dobili u pregovorima sa ministrom finansija. Rešen problem prekratkog vremenskog roka u carinskom postupku
DA prevoznici ne bi zbog svakog “probijanja roka”, makar i petominutnog, koji je potreban da kamion sa granice stigne na carinski terminal, plaćali penale od 200.000 dinara, država je odlučila da to vreme sa tri produži na punih pet dana.
– Ovo je samo jedna od mera koje će država uvesti posle razgovora naših predstavnika s ministrom finansija Sinišom Malim – kaže, za “Novosti”, Neđo Mandić, predsednik PU “Međunarodni transport”. – Ova mera je jako bitna, jer se u praksi pokazalo da je rok od 72 sata prekratak.
Mandić kaže da su, posle razgovora s ministrom Malim, uvereni da se stvari kreću u dobrom pravcu.
– Mi smo ukazali na svakodnevne probleme, i za većinu predloga smo dobili podršku ministra – kaže Mandić. – Takav je i problem plaćanja terminala u carinskom postupku, jer smatramo da koriste monopolski položaj, i dobili obećanje da će vrlo brzo biti rešen.
Naime, do sada je svaki terminal sam određivao cenu i način obračuna. Cena započetog perioda kreće se od 1.400 do 2.400 dinara. Pri tome je na jednom terminalu period 12, a na drugom 24 časa. Kako carina radi od 8.00 do 20.00, veliki broj kamiona ostajao je tu i preko noći, kada je tarifa na terminalu duplo skuplja, pa su računi za firme bili astronomski.
Postignut je dogovor da se do Nove godine usaglase cena i trajanje perioda. Sledeće godine, prema najavama predstavnika države, trebalo bi da se izmeni i obračun takozvanog poreskog kredita. Ranije je važilo da svi – i mala, i srednja, i velika preduzeća – imaju poreske olakšice na osnovu kupovine novih kamiona ili drugih sredstava za rad.
– Nekada su mala preduzeća imala umanjenje poreskog kredita za 30, srednja za 50, a velika 33 odsto. Sada samo velika preduzeća imaju umenjenje od 100 odsto, a mala i srednja nemaju – objašnjava Mandić.
Očekuje se da se izmenom poreskih zakona ili ujednači poreski kredit za sve ili da se napravi neka skala po kojoj bi se on obračunavao.
DOGOVOR 13 ZEMALjA
U PETAK će u Beogradu biti održana 18. godišnja skupština PU “Međunarodni transport”, na kojoj će učestvovati predstavnici prevoznika iz 13 zemalja.
– Donećemo i dve deklaracije. Prvu o kontroli na granicama zbog migrantske krize, a drugu kojom tražimo da se našim vozačima omogući da u zemljama “šengena” mogu da borave duže od (sadašnjih) 90 dana u šest meseci – kaže Mandić.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *