Vozači “Autoprevoza” iz Kikinde traže veće plate i nove autobuse (SRB)

bus1

Sindikalna organizacija Javnog preduzeća “Autoprevoz” u Kikindi zahteva od menadžmenta kompanije da što pre nabavi nove autobuse za međugradski saobraćaj, da se hitno poveća plata vozačima i da se svim radnicima isplati solidarna pomoć. U protivnom će, kako ističu, poslovanje biti u velikom poblemu. U “Autoprevozu”, s druge strane, ističu da situacija nije alarmantna i da je za kupovinu autobusa potrebno dosta sredstava i vremena.
Jedan od najvećih problema u Javnom preduzeću “Autoprevoz” u Kikindi jeste odlazak vozača na bolje plaćena radna mesta. Samo u poslednjih godinu i po dana firmu je napustilo 20 radnika, koji su u proseku zarađivali od 30.000 do 32.000 dinara mesečno. Sindikalci kažu da to nije jedini problem, pa zato od rukovodstva traže povećanje zarada vozačima na 38.000 dinara, isplatu solidarne pomoći svim radnicima, kao i nabavku novih autobusa.
“Preduzeće angažuje novog vozača i on kada počne da radi, bilo da zna da vozi ili da nema iskustva, dobije 30.000 dinara pa se okrene i ode. Zato na prvom mestu tražimo povećanje plata i nabavku međugradskih autobusa”, kaže vozač Perica Jovanić.
U Sindikatu smatraju da je nabavka novih autobusa moguća jer bi uskoro trebalo da bude otplaćen kredit kojim su kupljeni autobusi u ranijem periodu, pa bi refinansiranjem problem mogao da bude rešen. Neophodna je nabavka pet autobusa za međugradski saobraćaj sa kojim bi firma, procenjuju oni, mogla pet godina da radi nesmetano.
“Smatramo da treba refinansirati taj kredit, jer je ostao još mali deo duga po tom kreditu kako bi se kupili novi autobusi i nabavila osnovna sredstva za kvalitetan rad”, kaže Robert Šulc, predsednik Sindikata.
S druge strane, rukovodstvo “Autoprevoza”‘ ističe da je situacija zabrinjavajuća, ali da nije alarmantna. Navode da je tačno da su firmu napustili radnici, kao i da su u međuvremenu zaposleni pojedini vozači. Uprava se slaže sa činjenicom da nema dovoljno autobusa, ali da je za ozbiljnu zamenu novim porebno dosta sredstava i vremena.
Što se tiče solidarne pomoći, u menadžemntu ističu da će biti isplaćena, ali još uvek nije poznato u kojoj visini jer to zavisi od mogućnosti preduzeća, dodajući da je rukovodstvo do sada uspelo da izmiri dugovanja firme iz prethodnog perioda u iznosu od oko milion evra.
Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata, kaže:
“Iskreno se nadam da će se naći zajednički jezik sindikata i rukovodstva i da će se ovaj problem prevazići jer traje duže od godinu dana”.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *