Snijeg prouzročio kaos i nesreće, autobusi umjesto vlakova. Probleme stvarala i odbjegla svinja (HR)

snijeg romanija

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše.

Do jutros u 7 sati najviše je snijega napadalo u Delnicama gdje je izmjereno 17 centimetara, a u Slunju su izmjerena dva centimetra manje, no riječ je o starom snijegu.   Novih pet centimetara snijega palo je u Sisku, u Hrvatskoj Kostajnici izmjereno je 6 centimetara, Kutini četiri, Požegi tri, Slavonskom Brodu i Bjelovaru dva, Zagrebu i Krapini jedan…

U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima pa treba biti oprezniji pri izlasku na ulicu. U istočnim predjelima i na Jadranu bit će kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna. Na kopnu će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura puhat će na sjevernom Jadranu, a jugo i južni vjetar u Dalmaciji, tijekom dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu će biti od 1 do 6°C, na sjevernom Jadranu do 10°C, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15°C, samo na jugu i na otocima ponegdje viša.

Upravo poledica i jak vjetar uzrok su što je DHMZ izdao crveno upozorenje za područje Like i Kvarnera, što označava izuzetno opasno vrijeme po stanovnike tih područja. Narančasto upozorenje izdano je za Istru, Dalmaciju i sam jug zemlje, a žuti alarm izdan je za središnju i istočnu Hrvatsku te kninsko područje.

S prostranom anticiklonom proteklih je dana sa sjevera i sjeveroistoka stizao hladan zrak, no već jučer poslijepodne hladnu zračnu masu polako je počela zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak.

Pod težinom snijega, ali i leda, mogu pucati i grane. U središnjim i istočnim kopnenim krajevima padat će uglavnom kiša, tek rijetko, a osobito u predjelima iznad 500 mnv u početku snijeg i susnježica. U središnjim predjelima također je lokalno moguća i kiša koja se smrzava u doticaju s tlom i predmetima. Na Jadranu i u predjelima uz njega, uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom, past će i obilnije oborine, ponegdje i više od 70, na krajnjem jugu i više od 90 litara po četvornom metru.

U srijedu će utjecaj ciklone slabjeti, oborina će biti sve manje, a u nastavku tjedna izgledan je porast temperature. Do večeri vrlo je velika vjerojatnost smirivanja i stabilizacije vremenskih prilika – slabljenje vjetra, većinom i prestanak oborina, stanjivanje oblačnog sloja, ponegdje i djelomično razvedravanje, osobito na srednjem Jadranu. No prije toga zanimljivo je spomenuti kako neki na sjevernom Jadranu, osim bure, mogu doživjeti i relativno rijetke pojave u istome danu – i kišu i snijeg, a i munje i gromove, piše Zoran Vakula za HRT.

Od srijede do vikenda oborine će biti rijetke i u malim količinama. Štoviše, na većini Jadrana sasvim će izostati jer će prevladavati sunčano, a sve više sunčanog vremena bit će u kopnenom području. Snježni pokrivač će se topiti jer će temperatura zraka ponovno porasti pa će jutarnjih “minusa” biti rijetko gdje.

Izvor: večernji

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *