CarGo proširuje vozni park novim Toyota automobilima (SRB)

toyota vozač

CarGo, servis koji omogućava naručivanje vožnje preko mobilne aplikacije, kao društveno odgovorna kompanija proširila je svoj vozni park nabavkom 20 novih Toyota hibridnih automobila koji smanjuju emisiju štetnih gasova i tako doprinose zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju srpskog startapa.
Ovo je prvi deo investicionog ciklusa, a CarGo će do kraja godine svoj vozni park proširiti nabavkom još 30 novih Toyota hibrida, kaže kompanija.
– Nasuprot pritiscima određenih lobi grupa, pokušajima da se ugasi naša aplikacija i onemogući dalji rad CarGo kompanije, rešili smo da se za svoja prava i prava građana borimo ulaganjima – navodi se u saopštenju.
Hibridni automobili smanjuju emisije jer prelazak sa upotrebe električnog motora na upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem u pravom trenutku tokom ubrzanja obezbeđuje veću energetsku efikasnost, što je naročito korisno u gradskom saobraćaju. U Evropskoj uniji, na primer, emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje je odgovoran drumski saobraćaj su se u periodu od 1990. do 2010. godine povećale za više od 20% i sada čine približno petinu ukupnih emisija CO2, čime značajno doprinose klimatskim promenama.
Sporne izmene zakona o prevozu putnika
Taksi udruženja su ranije više puta blokirala centar Beograda zahtevajući ukidanje aplikacije CarGo, a Skupština Srbije je u oktobru usvojila izmene zakona o prevozu putnika.
Prema ranijem saopštenju jednog od najpoznatijih domaćih startapa, izmenama zakona se zabranjuje rad alternativnih prevoznika u saobraćaju, pa tako i kompanije CarGo, srpskog odgovora na Uber.
CarGo je nastavio rad, zadobivši podršku 8 najvećih srpskih IT organizacija, koje su tražile da se predložene izmene zakona ne usvoje i da se omogući uključivanje IT sektora u traženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.
Organizacije koje su podržale CarGo su Niški klaster naprednih tehnologija, Subotički IT klaster, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa “Digitalna Srbija”, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (Sindre Strøm)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *