Razgovori o ključnim pitanjima rusko-srpske saradnje u saobraćaju i infrastrukturi (SRB)

saobraćaj stop

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće u januaru na susretu sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem o ključnim pitanjima saradnje dveju zemalja, a pre svega o energetici, infrastrukturi i saobraćaju, izjavio je vicepremijer Rusije Jurij Borisov, koji boravi u poseti Beogradu.
„Imamo priliku da razgovaramo o ključnim pitanjima rusko-srpske saradnje, a pre svega o energetici, saobraćaju, infrastrukturi, industriji, kao i o civilnom korišćenju nuklearne energije“, rekao je on.
Posebnu pažnju, dodao je, posvetiće i potpisivanju celokupnog paketa bilateralnih sporazuma.
On je takođe istakao i da Rusija smatra Srbiju strateškim partnerom u Evropi.
„Naši odnosi se tradicionalno razvijaju u duhu uzajamnog poverenja i višeslojne saradnje. Srbija je bila i ostala strateški partner Rusije na Balkanu i u Evropi“, rekao je on.
Glavni pokazatelji tome su trgovinska razmena, istakao je, budući da se Rusija nalazi na trećem mestu kada je reč spoljnim partnerima Srbije i dodao da je za osam meseci ove godine ukupna trgovinska razmena porasla za 10 odsto, a prema prognozama iznosiće preko dve milijarde dolara.
„Moskva i Beograd ne sarađuju samo u tradicionalnim oblastima, poput energetike, saobraćaja i infrastrukture, već i razvijaju odnose po pitanju perspektivnih industrija. Ovde mislim na lokalizaciju proizvodnje ruskih kompanija u Srbiji iz oblasti visokih tehnologija, inovacija, kao i o proizvodnji građanske avijacije“, precizirao je.
Prema njegovim rečima, trenutno postoji preko 30 prijekata koji se nalaze u fazi realizacije, a neophodno je i na stalnoj osnovi sprovesti aktulizaciju plana kada je reč o novim projektima, o njihovim rokovima.
Borisov se osvrnuo i na pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu ponovivši da se ta institucija bavi pružanjem pomoći i saniranju posledica nepogode u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona.

Izvor: Sputnik

Foto: Pexels (Pixabay)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *