Ostao bez 2500 kuna kod granice Hrvatske i Slovenije (HR)

kamere na granici

ako nam navigacija može puno pomoći prilikom naših putovanja, ponekad treba biti oprezan prilikom oslanjanja na njihove preporuke. Najbolje je to osjetio jedan hrvatski državljanin (podaci poznati redakciji) koji je, slijedeći navigaciju Google Mapsa, završio s kaznom od 2500 kuna.

On je u utorak prije podne krenuo iz Ptuja u Sloveniji prema Hrvatskoj, a navigacija mu je ponudila put preko mjesta koje nije granični prijelaz i gdje se granicu može prijeći samo uz pograničnu propusnicu. – Mjesto na kojem me zaustavio granični policajac poslužilo je kao svojevrsni bankomat za državni proračun jer nije bila niti ponuđena opcija upozorenja ili vraćanja natrag u Sloveniju već automatska kazna u iznosu od 2000 do 10000 kuna + troškovi utvrđivanja postupka – kazao je za Večernji kažnjeni muškarac koji je morao platiti 2000 kuna kazne i 500 kuna prekršajnog postupka. Naveo je i kako je mogao dobiti i do 30 dana zatvora. Ljut je i zbog ponašanja pograničnog policajca. – Bio je na rubu profesionalizma s izjavom ‘Pročitajte zakon o nadzoru državne granice i zakonik o Schengenskim granicama – kazao nam je.
Nije jedini koji je tada dobio kaznu jer je zaustavljen još jedan automobil zaustavljen, a u njemu su se nalazile dvije osobe. Smatra da je državni proračun ovdje ‘profitirao’ jer nije bilo nikakve namjere kršenja bilo kakvog zakona ili pravilnika. Nije ukinuta granična kontrola MUP na svojim stranicama pod djelom ‘Prelazak granice’ navodi kako ulaskom Hrvatske u EU nije ukinuta granična kontrola s državama članicama EU (Slovenijom i Mađarskom). Navode i da se ‘osobama s pravom slobodnog kretanja u skladu s pravom Unije pri ulasku i izlasku provjerava se identitet i državljanstvo te vjerodostojnost i valjanost putne isprave za prelazak granice, među ostalim provjerom u relevantnim bazama podataka’.

Izvor: vecernji

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *