Europska komisija podržava Hrvatsku na putu prema uvođenju eura (HR)

385937

Potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis izjavio je u ponedjeljak kako EK podržava Hrvatsku na putu u eurozonu, ne samo politički nego i kroz program strukturnih reformi.
“Europska komisija stat će uz Hrvatsku na njezinu putu prema euru. Voljni smo to podržati, i to ne samo dajući općenitu političku potporu nego i kroz rad programa potpore strukturnim reformama”, kazao je Dombrovskis nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima u Vladi.
Prema njegovim riječima, EK može ponuditi tehničku i financijsku pomoć zemljama koje rade na uvođenju eura. Valdis Dombrovskis smatra da je 2018. bila “dobra godina” za Hrvatsku s ekonomskim rastom blizu tri posto, što je prosjek Europske unije.
“Na sastanku smo razgovarali o ekonomskim i fiskalnim pitanjima i mora se reći da je 2018. bila dobra godina za Hrvatsku. Gospodarstvo pokazuje robustan rast, blizu tri posto, što je prosjek Europske unije”, kazao je potpredsjednik EK-a, istaknuvši također da je zabilježen višak u proračunu. Novinarima je kazao da je hrvatska Vlada najavila namjeru da se pridruži europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) 2020., kao koraku prema uvođenju eura, pojasnivši da se radi o “svojevrsnoj čekaonici” prije pristupa eurozoni. U tom tečajnom mehanizmu zemlje obično provode dvije godine, ali to može biti i dulje.
Dombrovskis je naglasio kako treba postojati svijest o važnosti strukturnih reformi koje imaju važnu ulogu ne samo u priključenju nego i u uspješnom sudjelovanju u eurozoni te da zemlje koje se kane pridružiti eurozoni moraju pokazati određenu “ekonomsku otpornost”.
U tom kontekstu Dombrovskis je pozdravio “reforme koje su već započete, uključujući reformu mirovinskog i obrazovnog sustava, jačanje financijskog sektora, napore u reduciranju loših zajmova i napore prema jačanju financijske situacije i održivog ekonomskog rasta.” Upozorio je također na makroekonomske ravnoteže koje u Hrvatskoj još uvijek postoje.
Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je Vlada RH svjesna posla koji je pred njom, poput rješavanja problema nezaposlenosti. Podsjetio je, međutim, da je za Hrvatsku vrlo važno što je izašla iz procedure prekomjernog deficita.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je da Hrvatska “odrađuje svoj posao koji zadovoljava Europsku komisiju.”
Potpredsjednik EK-a boravi u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg je na rasporedu susret s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i s predsjednicima više saborskih odbora. S ministrom Zdravkom Marićem održao je dijalog s građanima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i odgovarao na izravna pitanja građana o euru, europskom proračunu i ostalim temama iz svog djelokruga rada.

 

izvor i foto: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *