U kamionu dvojac švercao junad i janjce u Hrvatsku (HR)

382225

TEREZINO POLJE – Prošlog petka policajci su spriječili krijumčarenje stoke iz Rumunjske u Hrvatsku, na graničnom prijelazu Terezino polje.
Policajci su kontrolirali kamion s prikolicom za prijevoz stoke, zagrebačkih registracija, kojim je upravljao 26-godišnjak, a s njim je bio i 46-godišnjak.
Provedenom graničnom kontrolom i uvidom u priloženu dokumentaciju, utvrđeno je da kamion prevozi živu stoku iz Rumunjske u Hrvatsku i to 44 goveda i 150 janjaca, u vezi čega je predočena dokumentacija odnosno Certifikati za unutrašnju trgovinu, prema kojima je naručitelj i kupac stoke tvrtka sa sjedištem u Vrbovcu sa smještajem u Sabirnom centru na farmi na području grada Sveti Ivan Zelina.
Budući da su pregledom utvrđene nepravilnosti u dokumentaciji, policajci su provedenim vanjskim pregledom tovarnog prostora uočili da dio stoke nema ušnu markicu za označavanje stoke, a pregledom dokumentacije uočeno je da datumi izdavanja certifikata i datum prijevoza stoke nisu istovjetni.
– O utvrđenim nepravilnostima obaviještena je veterinarska inspektorica Veterinarskog ureda Virovitica, koja je izvršenim nadzorom dokumentacije i veterinarskog sustava utvrdila kako je na iste brojeve certifikata od 15. svibnja već bila uvezena stoka u Hrvatsku te je na samim certifikatima uočen nepravilan smještaj i oblik pečata. Također, u sanduku tovarnog prostora pronađeno je ukupno 67 komada nerabljenih rumunjskih markica za označavanje stoke, koje je preuzela veterinarska inspektorica za potrebe prekršajnog postupka zbog prekršaja iz Veterinarskog zakona – doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske.
O događaju je obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, gdje je utvrđeno da je u konkretnom slučaju riječ o počinjenju kaznenog djela krivotvorenja isprava, koje se odnosi na Certifikate za unutarnju trgovinu.
Istoga dana u poslijepodnevnim satima, policajci su prepratili kamion sa stokom na farmu, odnosno u Sabirni centar u blizini grada Sveti Ivan Zelina, gdje je proveden veterinarski nadzor višeg veterinarskog inspektora. Viši veterinarski inspektor proveo je nadzor i načinio zapisnik iz kojeg je vidljivo da je u kamionu i prikolici, koji je dovezao stoku na farmu, bilo 36 teladi označenih s po jednom ušnom markicom, devet junadi bez ušnih markica, 78 janjaca označenih s po dvije ušne markice i 180 janjaca bez ušnih markica.

izvor i foto: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *