Šarović: Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva lobiji ostaju bez prljavog profita (BiH)

mirko_sarovic_biz

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović vjeruje da će se prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva vrlo brzo naći na sjednici Vijeća ministara BiH, čime će se ukloniti ključna prepreka za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

“Bosna i Hercegovina ima međunarodnu ali i unutrašnju obavezu da usvoji ovu važnu Odluku. Ona će prvenstveno doprinijeti kvalitetnijem životu i zaštiti zdravlje građana. Odluka omogućava upotrebu najkvalitetnijih goriva evropskih standarda, doprinosi jednakim uslovim na tržištu i donosi više novca u budžet na svim nivoima. Njeno donošenje ne odgovora samo onima koji žele da se stvari ne mijenjaju, prije svega lobijima koji gubitkom neuređenog tržišta ostaju bez prljavog profita kojega su do sada ostvarivali”, kazao je Šarović za Klix.ba.

On ističe da će se u isto vrijeme, usvajanjem ove odluke, ukloniti i zadnja prepreka za pristup WTO-u.

“Na članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Bosna i Hercegovina čeka punih 20 godina i od potpunih autsajdera za tri godine postali smo prva zemlja za ulazak u ovu, za naš razvoj, izuzetno važnu svjetsku organizaciju. Samo prije nekoliko godina, ovaj korak se činio nemogućim”, rekao je Šarović.

U posljednje vrijeme za BiH su otvorena tržišta EU, Turske, Rusije i Kine, a AŠrović kaže da je cilj održati porast izvoza i biti u samom vrhu u regionu.

“To je naš najvažniji zadatak i to sam u najvećoj mjeri uspio ostvariti. Otvaramo nova tržišta, stvaramo uslove za izvoz i dostižemo neophodne standarde. Sa ovim tempom za dvije do tri godine možemo dostići da pokrivenost uvoza izvozom bude 70 posto što bi bio fantastičan uspjeh. Osim toga, u neke razvijene zemlje prvi put više izvozimo nego što uvozimo, što je ranije bilo nezamislivo”, rekao je Šarović.

Dodao je da svaki pristup novom tržištu, bilo da se radi o EU, Rusiji, Kini, Turskoj ili Rusiji donosi skok u razvoju privrede i nova radna mjesta.

 

izvor i foto: Biznis

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *