Teslin automobil Model 3 najbezbedniji za vožnju

tesla vozilo

Iz Tesle su se pohvalili najnovijim rezultatima testiranja svog najmanjeg električnog automobila, Modela 3.
Od ranije je poznato da su Teslini automobili na testovima bezbednosti postizali vrhunske rezultate, a Model 3 je kod Agencije za bezbednost saobraćaja (NHTSA) u SAD-u zabeležio ocjenu “5 zvezdica” u svakoj testiranoj kategoriji i potkategoriji.
Najnoviji podaci dobijeni od iste Agencije su Tesli potvrdili još jedan rekordni podatak. Naime, od svih automobila testiranih od 2011. godine do danas, NHTSA je Modelu 3 (Long Range Rear-Wheel Drive verzija) dala najbolju ocenu što se tiče verovatnoće zadobijanja povreda – ona iznosi manje od 6%. Da slika za Teslu bude još bolja pobrinula su se njihova druga dva vozila, Modeli S i X koji su se na ovoj listi plasirali na drugo i treće mesto.
Iz kompanije objašnjavaju da je za visoke bezbednosne karakteristike zaslužan dizajn Modela 3 kod koga je masa unutar vozila raspoređena otprilike kao kod automobila sa centralno smeštenim motorom. Težište je postavljeno nisko i u sredinu što automobilu daje bolju upravljivost ali ga i štiti od prevrtanja. Prostor za putnike i baterije je dodatno ojačan, a sve sile koje se stvaraju pri sudarima su preusmerene dalje od kabine.
Tu su i standardni bezbednosni dodaci poput vazdušnih jastuka, napredno osmišljenih zona gužvanja metala koje apsorbiraju udarce, kao i čvrsti materijali od kojih su napravljeni delovi smešteni na kritičnim zonama – a sve to čini Model 3 najbezbednijim automobilom za putnike koji se trenutno može nabaviti (doduše, u ograničenim količinama, ali to je već tema za neki drugi tekst).

Izvor: Autoblog

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *