Šta ima Fiat u planu da proizvodi naredne godine? (SRB)

Novi model koji će Fiat proizvoditi u Kragujevcu od 2019. godine mogao bi da bude mali terenac, dužine oko četiri metra, objavili su specijalizovani autoportali, a prenosi današnji Blic. Pregovori Vlade i Fiata o novom ugovoru trenutno su u toku.
Novi model iz Kragujevca bio bi verovatno baziran na sestrinskom modelu “džip renegejd” iz FCA. Novi model, koji se vodi pod radnom oznakom X6U, pripadao bi B-SUV segmentu, koji je trenutno među najprodavanijima u svetu. Terenac iz Šumadije popunio bi prostor između manje “fijat pande 4×4” i većeg “fijata 500x”.
Italijanski mediji objavili su da postoje dva scenarija za uvođenje novog modela. Prema jednom, novi B-SUV bi se u Kragujevcu proizvodio paralelno sa postojećim modelom 500L, a prema drugom, u nekom trenutku bi ga nasledio i sva proizvodnja bi se preorijentisala na novi model. Razlog za ovaj drugi scenario je to što segment MPV automobila, kojima pripada i 500L beleži pad prodaje, premda je kragujevački fiat i dalje najprodavaniji u svom segmentu u Evropi i beleži rast prodaje od pet odsto u prvih osam meseci ove godine.
Ako se novi model i 500L budu paralelno proizvodili, kapacitet fabrike u Kragujevcu biće potpuno iskorišćen. Kragujevačka fabrika ima kapacitet od 185.000 automobila godišnje, a Kragujevčani su vrh prodaje dostigli 2014, kada je prodato više od 116.000 automobila.
Pored novog modela, za Kragujevac je značajno i modernizovanje postojećeg modela “500L”, koje je još pre par meseci najavio sada pokojni Serđo Markione, čelnik FCA, iznoseći petogodišnji plan te kompanije. Prema tom planu, “500L” će se proizvoditi u hibridnoj i električnoj verziji.
Kako saznajemo, probna montaža hibridne varijante već je počela. Prema našim saznanjima, u planu je da hibrid ima postojeće dizel motore od 1.3 i 1.6 litara, prilagođene da koriste i biodizel, i dodatni elektromotor.
U drugoj fazi razvoja, kako saznaje Blic, planirano je da se u automobil koji se proizvodi u Kragujevcu ugrađuje inovativni elektromotor, koji će za svoj pogon koristiti isključivo struju.

Izvor: eKapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *