Smanjili zahtjeve, Uljanik će državu stajati 285 mil. eura (HR)

Viele Euro Geldscheine

Dan prije dolaska Vlade u Pulu, ministru gospodarstva Darku Horvatu prezentiran je novi, kako on to voli reći modificirani prijedlog programa restrukturiranja Uljanika. Predsjednik Uprave Gianni Rossanda, kako neslužbeno saznajemo, u Ministarstvu gospodarstva pojavio se s draftom najnovije varijante programa u koju su ugrađene primjedbe na koje je ukazala i povjerenica Europske komisije Margarethe Vestager.

Prije svega to se odnosi na zamjerku da prijedlog uprave dostavljen Komisiji u srpnju previše oslanja na državu, čija bi ulaganja u spašavanje Uljanika prema europskim kriterijima trebala biti na istoj razini kao i doprinos koji će u taj proces donijeti novi privatni vlasnik. Naši izvori kažu kako je Uljanikova uprava spustila ranije predviđen ukupan iznos troška restrukturiranja s 584 milijuna eura na oko 570 milijuna, a neprihvatljiv odnos participacije države i strateškog partnera od 60 naprama 40 posto sada je popravljen i ujednačen.

To znači da će država umjesto 352 milijuna eura po novom izračunu pulskom škveru u naredne tri godine pomoći s oko 285 milijuna eura. S druge strane, novom raspodjelom i strateški partner mora povećati svoj financijski doprinos za više od 50 milijuna eura. Prema dosadašnjem prijedlogu taj je iznos bio na 232 milijuna eura, no sada će mu, kako neslužbeno doznajemo, biti omogućen nešto širi obuhvat što će moći prijaviti kao vlastito učešće. Primjerice, angažman za osiguranje isplate plaća kojim je priskočio u srpnju trebao bi biti valoriziran kao njegovo učešće. Kako doznajemo, ulazak strateškog partnera očekuje se kroz ranije planiranu dokapitalizaciju Uljanik d.d.-a, a jedna od novina je i nešto labaviji odnos prema 3. maju.

Velika isprepletenost odnosa, pa time i uključenost u program, također je bila jedna od spornih točaka u dosadašnjem prijedlogu, pa se iz dostupnih informacija da naslutiti kako je u novim planovima Uljanikovaca riječko brodogradilište već jednom nogom na izlasku iz pulske grupacije. Ono što je u proteklim mjesecima zapravo najviše smetalo u programu restrukturiranja, što je bilo posebice uređeno famoznim “non-paperom”, su vrijedne nekretnine brodogradilišta u Puli.

Uvjet koji je bio postavljen od strateškog partnera kojeg je odabrala Uprava Uljanika Danka Končara i njegove Kermas energije podrazumijevao je da se dvije trećine površine na kojoj Uljanik ima koncesiju za brodograđevnu proizvodnju, prenamijeni u građevinsku zonu i osigura mu se investiranje u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa. Čini se da se strateški partner i dalje drži stava da je nerealno očekivati da bi itko danas uložio bilo kakav novac u brodogradnju, a da zauzvrat ne dobije nešto primamljivo. Zahtjev za korištenjem zemljišta ostao je, kako doznajemo, i u novom planu, a zasigurno je to bio i razlog zbog kojega je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno”, koja je održana nakon prezentacije novog drafta programa restrukturiranja, ministar Horvat više puta tražio od čelnog čovjeka Uljanika da se izjasni ostaje li Danko Končar strateški partner i ako se izuzme nekretninski biznis.

“Imamo li konzistentnog strateškog partnera ili trenutno polemiziramo o namjeri gospodina Končara da ode ako mu se smanji mogućnost investiranja u nekretnine? Ima li Končar namjeru investirati isključivo u brodogradnju?”, pitao je Horvat Rossandu. Njegov odgovor bio je: “Ako se promijene prostorni planovi – može se ići s Kermas energijom i ostat će dio brodogradnje. Ako se to ne učini – neće biti brodogradnje. Osim ako netko ima drugog strateškog partnera.”

U međuvremenu je dodatno slučaj s Končarom zakomplicirala vijest da su njegove žalbe u Finskoj odbijene te će morati platiti kazne u visini od 40 milijuna eura uvećanu za 10 milijuna za svaki mjesec kašnjenja, sve zbog kršenja zakona o tržištu vrijednosnim papirima, te ga se obvezuje na objavu javne ponude za otkup dionica. Pitanje je hoće li u takvim okolnostima zadržati interes za ulazak u Uljanik, no iz vladinih redova u Puli jučer su se prilično distancirali od Uljanikove Uprave i njezinih dosadašnjih aktivnosti i propusta, ponajprije u alarmiranju svih da su upali u probleme, a u čemu prepoznaju i razloge zbog kojih se pulski i riječki škver nalaze u današnjoj situaciji.

Osim o ostanku Končara kao strateškog partnera pitanje prihvaćanje novog Rossandinog plana restrukturiranja ovisit će i o prvom službenom odgovoru i popisu primjedbi kojeg se iz Bruxellesa očekuje potkraj idućeg tjedna, no premijer Andrej Plenković nastojao je ostaviti poruku kako Vlada ima puno dobre volje da pronađe rješenja za Uljanik i 3. maj. “Postoje tri scenarija ispred nas. Jedan je najgori i negativan, da se nad Uljanikom pokrene insolvencijski postupak. Drugi je da se aktualni plan restrukturiranja odobri od Europske komisije i na kraju od Vlade. Treći je da se netko od potencijalnih partnera pronađu neko rješenje”, poručio je Plenković.
izvor: Poslovni

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *