Ugovor sa Fiatom ističe decembra 2018. godine, šta će biti sa kragujevačkom automobilskom industrijom? (SRB)

Fiat B-SUV

Ne mogu ništa da garantujem, ali se nadam i verujem da će Vlada Srbije sklopiti novi ugovor sa Fiatom, rekao je predsednik Aleksandar Vučić maja 2017, na svečanosti u Kragujevcu povodom početka proizvodnje redizajniranog modela 500L.
Pitanje se ticalo rokova, budući da ugovor sa Fiatom, potpisan septembra 2008, ističe 31. decembra 2018. godine. Predsednik Vučić je na pomenutoj svečanosti izrazio nadu da će do tada biti potpisan novi ugovor sa grupom Fiat Chrysler.
Ovaj prekookeanski automobilski gigant nastao je 2014, kada je generalni direktor Fiata Serđo Markione obznanio odluku o preuzimanju američke kompanije. Ovog lidera, međutim, više nema budući da je iznenada preminuo jula ove godine, posle operacije ramena, samo nekoliko nedelja pošto je pred javnost izašao sa novim petogodišnjim planom grupe, kojim je nagovešteno da bi se u Kragujevcu mogao praviti jedan model automobila na hibridni pogon.
U vrhu grupacije došlo je nakon toga do borbe za pozicije, pa bi ovakve turbulencije prema informacijama iz kragujevačke fabrike, mogle usloviti odlaganje potpisivanja novog ugovora sa grupom Fiat Chrysler.
– Direktorka kompanije Fiat Chrysler automobili Srbija, Silvija Verneti rekla nam je da će sve biti u redu, da Fiat ostaje u Srbiji, ali su radnici nervozni – kaže za Politiku predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Zoran Marković.
Predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Zoran Stanić, ima nešto drugačije informacije.
– Koliko znam, u Srbiju će verovatno u ponedeljak stići Alfredo Leđero, novi glavni menadžer za Evropu. Država je ranije tražila da pregovara o novom ugovoru ali do toga nije došlo zbog dešavanja u grupaciji.
Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević još pre godinu dana rekao je da se u javnosti pogrešno tumači da je ugovor vlade s Fiatom o fabrici sklopljen na deset godina.
Kako kaže, reč je o tome da će u tom periodu italijanska kompanija dobijati subvencije države. On je rekao da to nije oročen ugovor o obaveznoj proizvodnji deset godina, već je zajednička kompanija registrovana na neodređen period.
– Vremenski period od deset godina, koji se pominje u javnosti, odnosi se na trajanje povlastica koje je Srbija dala Fiatu za pokretanje kragujevačke fabrike – rekao je Kovačević.
Fiat je, prema ugovoru, deset godina oslobođen poreza i doprinosa na zarade, poreza na profit, na imovinu, ne mora da plaća lokalne takse i uz garanciju srpske i italijanske vlade može da dobije jeftinije kredite.
– Po isteku tog desetogodišnjeg ugovora o povlasticama naredne godine Vlada Srbije trebalo bi da od Fiata traži da ubuduće posluje kao sve kompanije pod komercijalnim uslovima – rekao je Kovačević.

Izvor: eKapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *