Od 15. septembra putarina za strance skuplja za 60 dinara (SRB)

naplatne postaje

Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, saznaje Blic. Domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.
Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim autoputevima plaćali više nego stranci, čelnik Puteva Srbije Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače. Prethodne nedelje, odnosno mesec dana nakon toga, sa ovom odlukom sagalasila se i Vlada, a nove cenovnike na naplatnim rampama treba očekivati već od subote, piše Blic.
Poskupljenje u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila i autobusa do kamiona sa dve prikolice.
– Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prma cenovniku Puteva Srbije, a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači – kaže izvor Blica.
Zbog toga je putarina za strance praktično povećana za pola evra, gotovo na svim deonicama, a na onim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina su ostali isti. Cene za strane automobile u evrima nisu menjane na relaciji Beograd-Beška, za autobuse na relacijama Beograd-Feketić i Ljig-Takovo, a za autobuse i kamione sa prikolicom na relacijama Beograd-Beška, Niš-Dimitrovgrad i Ljig-Preljina.
Novih cena neće biti ni za strane motocikliste na relacijama Beograd-Subotica, Niš-Preševo i Niš-Dimitrovgrad.
Zoran Drobnjak je rekao za Blic da će tražiti i povećanje putarine za domaće vozače, uprkos tome što je ministarka Zorana Mihajlović nedavno poručila da povećanja neće biti.

Izvor: eKapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *