Modernizacija beogradskog gradskog prevoza: 220 novih autobusa, od čega 80 električnih (SRB)

autobus

U Ljubljani više od 90 odsto građana plaća kartu u gradskom prevozu, a u Beogradu svega 30 odsto, naveo je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i poručio da je za dobro funkcionisanje gradskog saobraćaja neophodna saradnja svih – Grada, GSP-a, i građana. Tokom posete najavljeno da će Beograd na poklon od Ljubljane dobiti spomenik Jerneju Kopitaru.
“Da bi gradski saobraćaj funkcionisao na pravi način mora da postoji saradnja svih, i Grada, i GSP-a, ali i građana jer je neophodno da povećamo procenat ljudi koji plaćaju kartu u gradskom prevozu”, naglasio je Zoran Radojičić koji je u Ljubljani posetio preduzeće “Ljubljanski putnički promet”.
Gradonačelnici Beograda i Ljubljane, Zoran Radojičić i Zoran Janković, potpisali su pismo o saradnji i prenošenju znanja i iskustava između dva grada, a u vezi kandidature Beograda za “Zelenu prestonicu Evrope”.
“Cilj pisma o saradnji koji smo danas potpisali je da Beograd dobije status ‘Zelene prestonice Evrope’, a da nam Ljubljana, prenoseći svoja iskustva, u tom cilju pomogne”, rekao je Radojičić.
Tu su ga zaposleni informisali o radu preduzeća i tome kako funkcioniše saobraćaj u Ljubljani koja je, inače, 2016. proglasena za “Zelenu prestonicu Evrope”.
Vozni park tog preduzeća, i za gradski i prigradski saobraćaj, čini ukupno 280 autobusa od čega deo ide na dizel, a deo na gas.
Radojičić kaže da zaposleni u ovom preduzeću rade na primeni novih tehnologija i novih vrsta autobusa koji su ekološki bolji.
“Njihova strategija još uvek nije do kraja jasno definisana i ima još dilema jer se radi o procesu koji treba usaglasiti sa trendovima u svetu. Mi želimo da modernizujemo gradski saobraćaj u Beogradu u čemu će nam iskustva kolega iz Ljubljane biti od koristi”, rekao je Radojičić.
Dodao je da će Grad Beograd u narednom periodu nabaviti 220 novih autobusa, od čega je planirano da 80 budu električni.
Tokom posete Ljubljani Radojčić se sastao sa predstavnicima slovenačke prestonice na kome je najavljeno da će Beograd na poklon od Ljubljane dobiti spomenik slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru koji će biti postavljen na uglu ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve.
Sastanak je održan u Gradskoj kući Ljubljane, a u delegaciji Beograda bio je i gradski urbanista Milutin Folić.
Folić je rekao da je dogovoreno da postavljanje spomenika bude u drugoj polovini sledeće godine.
“Spomenik je izabran na umetničkom konkursu u Ljubljani pre pola godine na kome je pobedio jedan od najboljih vajara Slovenije i bivše Jugoslavije Matjaž Počivavšek koji je dobitnik brojnih nagrada”, rekao je Folić.
Precizirao je da će spomenik biti postavljen na skver koji radi slovenački arhitekta Rok Žnidaršič.
“Reč je o prostoru na uglu ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve koji će, u okviru rekonstrukcije ulica Džordža Vašingtona, Dušanove i Kraljice Marije, biti potpuno preuređen”, pojasnio je Folić.
Dodao je da će to biti novi prelepi gradski javni prostor koji će, osim spomenika, imati fontanu, nove klupe, kao i prostor za parkiranje bicikli.
Podsetio je da je spomenik Jerneju Kopitaru poklon Ljubljane Beogradu i dodao da će na neki način obeležiti kulturnu saradnju dve države.
Deo te saradnje, dodao je Folić, bilo je i postavljanje spomenika Vuku Karadžiću u Ljubljani 2016. godine, što je bio poklon Grada Beograda.
Jernej Kopitar je bio slovenački lingvista koji je 1808. godine objavio prvu slovenačku gramatiku. Bio je najznačajniji saradnik Vuka Karadžića u radu na srpskom književnom jeziku.
Bio je član bečke dvorske biblioteke i cenzor slovenskih i novogrčkih knjiga, a radio je i na stvaranju zajedničkog književnog jezika Slovenaca.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *