Drvenom mostu na regionalnom putu Kuršumlija-Lukovska banja neophodna rekonstrukcija (SRB)

Most Kzrsumlija

Drveni most preko reke Toplice, na regionalnom putu Kuršumlija – Lukovska banja, kod Merćeza, odoleva vremenu više od 100 godina. Bez obzira što je most oštećen. preko njega prolaze automobili i teretnjaci, teški i po 30 tona. Istarživali smo koliko je most bezbedan za saobraćaj.
Mnogi vozači prvo ovde zastanu, dobro odmere i pređu peške, pre nego što se usude preko mosta vozilom.
Meštani kažu da im prelazak preko mosta nije prijatan: “Ružan osećaj je da je još drvena ćuprija u ovo vreme, tako da uvek kad prođeš, rizikuješ.”
Drugi dodaje: „Ja sam navikao, znam da neću da propadnem, ali nije baš prijatno.”
Očuvana je prvobitna konstrukcija mosta, sastavljena od drvenih greda koje su ojačane čeličnom konstrukcijom. Spoljašnost mosta ipak, ne uliva sigurnost.
Na mostu je ograda odavno polomljena, ali veću opasnost predstavljaju pragovi preko kojih dnevno pređe više stotina automobila, a i teških vozila.
Most, sagrađen na reci Toplici pre jednog veka jedini je drveni most na regionalnom putu Kuršumlija – Lukovska banja. Dugačak je 21m i do sada je nekoliko puta popravljan.
“Putna infrastruktura je neophodna kako bi razvoj turizma, posebno u ovom kraju bio na visokom nivou. Ono što je bitno za Lukovsku banju je da se svake godine put popravlja i naši gosti dolaze u boljim okolnostima”, kaže Radovan Raičević, generalni direktor AD Planinka.
O njegovom održavanju brine javno preduzeće Putevi Srbije, gde su nam rekli da je bezbedan za saobraćaj i da će biti urađene sitne popravke, jer je nosivost mosta 50 tona. Kako navode, završetkom brane Selova biće potopljen, i to je glavni razlog što se nije ozbiljnije ulazilo u projekat izgradnje novog mosta.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *