Italijanski proizvođač mehaničkih delova za automobile otvorio fabriku u Zrenjaninu (SRB)

auspuh

Italijanska GLM grupa, koja se bavi proizvodnjom izduvnih sistema za auto-industriju, otvorila je pogon u Zrenjaninu, čime je, nakon Italije i Meksika, Srbija postala treća zemlja gde će ta kompanija poslovati. U pogon u Zrenjaninu je uloženo pet miliona evra, a planira se do kraja godine još toliko, kada će početi i novi projekti za kompaniju “Audi”.
Nakon posla u Slovačkoj, Robert Koso se vratio u Zrenjanin i dobio posao u GLM grupi. Nije ranije radio u auto-industriji, ali kaže da to nije problem jer se iznova sve uči.
“Bili smo na obuci u Italiji i tamo sam izučio ovaj deo grane auto-industrije, tamo smo imali praktičnu obuku”, napominje radnik Robert Koso.
Kompanija GLM je rekonstruisala 5.000 kvadrata hale bivšeg preduzeća “Minel”, zaposlili su 70 radnika, a planiraju ukupno 350. Proizvode delove za auspuhe.
“Mi radimo za mnoge, a to su ‘Porše’, ‘Folksvagen’, ‘Audi’, BMV, ‘Maserati’, ‘Ferari’ i to otprilike završava sve na zapadnom tržištu. Repromaterijal nabavljamo iz Italije, iz Nemačke, pošto nema proizvođača inoksa kod nas u Srbiji”, kaže direktor GLM RS Radivoje Poljanac.
Svi italijanski privrednici koji su došli u Zrenjanin danas stabilno posluju.
“Šesta italijanska kompanija koja otvara proizvodnju ovde kod nas u gradu od 2005. godine. Oni su prvi strani investitori ovde, niko nije otišao, samo proširuju svoje pogone”, ističe gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
Srbija i Italija iz godine u godinu povećavaju uvozno–izvozne poslove, a ova godina će biti rekordna, najavljuje ambasador Italije Karlo Lo Kašo.
“Sada smo na pragu rekorda pošto sve statistike pokazuju da ćemo ove godine doći do četiri milijarde evra”, kaže ambasador Italije Karlo Lo Kašo.
Trgovanje sa Italijom je 11 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije. Tome doprinose i italijanska preduzeća, kojih je 70 u našoj zemlji, a zapošljavaju 11.000 radnika.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *