Prepušta li ova vlada prijedlogom zakona o privatizaciji Inu Molu? (HR)

mol 2

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov upozorio je u četvrtak da predloženi nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine, koji je Vlada poslala u javnu raspravu, upućuje na ukidanje članka 10 toga zakona, čime se otvara put potpunom Molovu preuzimanju najveće hrvatske kompanije. “Most nezavisnih lista ne slaže se s time da Vlada RH prepusti zaštitu i interesa i sigurnosti svoje države izmjenom zakona, što su pokušavale i prethodne vlade napraviti, još od 2013., izbrisati jedan članak, čime će se zapravo legitimno prepustiti sve ono o čemu se sporilo i zbog čega je nepravomoćno osuđen predsjednik prethodne vlade Ivo Sanader: omogućit će se Molu da preuzme Inu”, rekao je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.
Riječ je o članku 10 Zakona o privatizaciji Ine, a upravo je taj članak spriječio Mol da uspije u dosadašnjim namjerama da “razmontira” Inu, dodao je.
“Po svemu sudeći, po dokumentu koji je Vlada RH pustila u javno savjetovanje, gdje se govori o usklađivanju sa stečevinama Europske unije, izgleda da će taj članak ukinuti, te time dati alibi Molu da preuzme većinsko vlasništvo i da na kraju potpuno razmontira Inu”, upozorio je Petrov.
Europska komisija tražila je od Hrvatske izmjenu Zakona o privatizaciji Ine u skladu s pravnim stečevinama Europske unije. Saborski zastupnik Tomislav Panenić objasnio je kako bi to bilo na štetu RH, arbitražnog postupka i Ine kao vertikalno integrirane kompanije. Članak 10 je ključan jer regulira pitanja prodaje i stjecanja udjela u tvrtki. U njemu stoji da se, dok je RH vlasnik više od 25 posto udjela u Ini, imovinom većom od 25 posto ne može raspolagati bez Vladine suglasnosti, te da, dok je RH vlasnik 10 i više posto dionica, ne može nitko steći više od 10 posto – a to znači preko 50 posto (dionica) – bez Vladine suglasnosti.
Vlada je Europskoj komisiji poslala usklađeni nacrt novoga prijedloga zakona, zbog čega je privremeno obustavljen postupak protiv Hrvatske pokrenut prije godinu dana pred Sudom EU-a, što upućuje na to da je EK zadovoljna izmjenama koje je predložila hrvatska Vlada, odnosno da promjene idu u smjeru ispunjavanja zahtjeva Europske komisije, dakle, ukidanja članka 10, smatra Panenić. Kao jedan od mogućih scenarija u tome slučaju vidi mogućnost da Mol u kratkome roku prikaže dodatnih 1 posto udjela, koliko mu nedostaje, te se etablira kao većinski vlasnik Ine, čime bi RH izgubila sva prava i ukinula sve barijere za samostalno odlučivanje Mola u upravljaju tom tvrtkom. Ukidanjem toga članka ne samo što će se ukloniti sve prepreke za takav rasplet nego će time i odluke Ive Sanadera dobiti legitimitet, smatra Panenić. “Ako izmijenimo zakon, ni jedan sud više neće potvrditi pravomoćnu presudu Sanaderu”, upozorio je.
Most stoga zahtijeva da Vlada hrvatsku javnost transparentno i točno informira o sadržaju prijedloga te o tome na koji način pristupa članku 10. “Smatramo da treba otvoriti javnu komunikaciju, Vlada mora objaviti koje su to izmjene koje planira donijeti”, rekao je.

 

izvor: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *