Dobra vijest za Zdravka Marića, smanjuju se Uljanikova jamstva (HR)

lng

Uljanik je isporučio kupcu, luksemburškoj tvrtki GeoSea u sklopu DEME Grupe, samopodiznu platformu na vlastiti pogon Apollo, prvi takav brod izgrađen u pulskom škveru i ujedno prva takva gradnja u Hrvatskoj. Za pulski škver to predstavlja referencu za gradnju složenih i visokosofisticiranih brodova u kojima vide svoju budućnost, no ta sjajna vijest posebno će razveseliti ministra financija Zdravka Marića, budući da mu se s tereta proračuna uklanjaju jamstava za avanse i kredit za ovu gradnju, a koja prema objavi Uljanika iznose 126 milijuna eura.

U praksi to znači da je nova izloženost države po jamstvima za Uljanikova brodogradilišta nešto manja od 500 milijuna eura. Ta činjenica, pak, sada otvara i potrebu za preinakom programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, koji je prije mjesec dana poslan na ocjenjivanje Europskoj komisiji. U programu i njegovu financijsku konstrukciju je, naime, ukalkuliran i jučer isporučeni Apollo.

Slijepa ulica
A u kojoj je fazi sam postupak valorizacije programa u Bruxellesu u ovom trenutku zapravo nema jednoznačnih odgovora. Iz resornih ministarstava, nakon što je prije 15-ak dana pristigao dopis iz Europske komisije s neugodnim konstatacijama oko samog programa, još uvijek ne žele komunicirati o tom slučaju, osim na protokolarnoj razini. No, neslužbeno su pojedini ministri potvrdili kako su u Vladi ušli u slijepu ulicu i de facto ne znaju što sada učiniti. Nije tajna da programu prolaz nisu dale nadležne državne institucije i ministarstva, a njime nisu bili zadovoljni ni neki od nadležnih ministara, ali su ga unatoč upozorenjima pristali isporučiti u Bruxelles. Sada će, dakle, Uljanikov program doživjeti izmjene i iz formalnih razloga. O bilo kakvim detaljima oko programa restrukturiranja, pak, iz Pule nisu spremni javno razgovarati.

Za jučerašnji važan događaj primopredaje platforme Apollo uprava na čelu s Giannijem Rossandom nije se pojavila pred novinarima, već su za kratke izjave poslali direktora Odjela Prodaje Uljanik Brodogradilišta Bojana Blagonića, uz napomenu novinarima kako će on biti na dispoziciji isključivo za pitanja o platformi Apollo. Propustili su tako priliku da se sami pohvale uspješno završenom poslu obavljenom unatoč iznimno teškim uvjetima i financijskoj krizi u kojoj se nalazi grupacija, ali i da s javnosti koja će izdašno financirati program Uljanika podijele informacije o tome u kojoj je fazi postupak s EK i kako će u međuvremenu održavati proizvodnju i podmirivati osnovne troškove.

No, povjerenje, prije svega u strateškog partnera Danka Končara, koji se već tjednima drži po strani, nastoji dići europarlamentarac i počasni predsjednik tamošnje dominirajuće političke opcije IDS-a Ivan Nino Jakovčić. On je jučer potvrdio da je podnio ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Končareve grupacije u Finskoj Afarak, na kojoj je već tri godine. Ta njegova funkcija proteklih mjeseci bila je problematizirana, posebno nakon što se otkrilo da bi država Končaru, osim za troškove restrukturiranja Uljanika, trebala dati “ruku” i zemljište za njegov projekt gradnje poslovno-stambenog kompleksa na današnjoj lokaciji brodogradilišta.

Jakovčić je nedavno za Poslovni dnevnik najavio da će se povući čim “bude jasno je kandidat za Europski parlament”, pa se sada može zaključiti da je ta formalnost riješena. Povlačenje iz NO-a motivirano je aktivnostima za skoru kampanju, no Jakovčić stalno voli naglasiti kako će i nakon odlaska iz Afarakovog NO-a i dalje ostati aktivan u zagovaranju restrukturiranja i pomaganja brodogradnje.

Odluka u rujnu?
Što se samog programa Uljanika tiče, po njegovim informacijama Bruxellesu se taj predmet intenzivno obrađuje. Ljetna stanka usporava proceduru, ali Jakovčić očekuje da se u rujnu donesu konačne odluke o programu.

 

izvor: Poslovni

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *