Uprava Croatia Airlinesa pozdravila odluku suda i pozvala sindikat na pregovore (HR)

avion

Predstavnica Uprave Croatia Airlinesa Branka Sremac izrazila je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka u toj kompaniji, istaknuvši da su njome najzadovoljniji putnici i 700 radnika koji nisu bili za štrajk te je poručila da su pregovori jedini način da se postignu dogovori i ugovori.
“Presuda prvo znači da nema štrajka u Croatia Airlinesu, promet ide redovito. S tom presudom najsretnijih je onih 700 radnika koji nisu bili za ovaj štrajk i koji su pratili cijeli tijek naših kolektivnih pregovora svih 20 mjeseci i silno priželjkivali da se postigne dogovor pregovorima i kompromisima, a ne industrijskim akcijama. Vjerujem da je ova današnja odluka veliko veselje i za naše putnike koji znaju da sada mogu završiti i započeti ljetovanja”, kazala je Sremac novinarima nakon presude.
Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu, uz obrazloženje da tuženik – sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.
“Poruka Croatia Airlinesa je, a što je na kraju i današnjom presudom svima poručeno – pregovori, pregovori, pregovori. Mandati Uprave, postavljanje Uprave, to nisu teme kolektivnog pregovaranja i ne trebaju biti nikakav razlog da mi nemamo kolektivni ugovor”, poručila je Sremac. Ustvrdila je kako su u toj kompaniji u tom pogledu veoma socijalno osjetljivi i imaju tradiciju kolektivnog pregovaranja i da se na taj način treba razgovarati. Naglasila je i da Croatia Airlines nije kompanija koja može dizati plaće, jer ne zarađuje dovoljno da bi ih povećavala u toj mjeri te da ima i drugih izdataka. “Državne potpore nisu više dopuštene i u tom smislu ne možemo se baš ponašati kao državna kompanija na način – država će to platiti pa ćemo mi postavljati zahtjeve i čekati da dođe neka uprava koja će to potpisati”, kazala je Sremac apeliravši na radnike CA-a da dođu natrag na posao i na pregovore. Podsjetivši da su pregovori trajali od prošlog proljeća, kazala je da je sindikat ORCA imao prekomjerne zahtjeve od kojih nije odstupio do danas. “Sami su proglasili zastoj u pregovorima lani u prosincu, iako je ponuda CA ipak nekako progresirala i bilo je ponuđeno povećanje materijalnih prava radnika i povećanje plaća od 10 do 12 milijuna kuna. To nisu bili okviri koji su njih zadovoljavali, raskorak je golem, od 52 milijuna koliko traže do 10 milijuna koliko je ponuđeno, i oni su tada zaključili da pregovarati s poslodavcem više ne treba”, istaknula je. Sremac poručuje da rješenje nije u štrajku jer su to sve, kazala je, nasilne akcije koje svima štete i zbog čega će biti manje novca.

 

izvor: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *