Ferrari najprofitabilniji u autoindustriji

ferrari-logo-wallpapers-phone-As-Wallpaper-HD (1024x576)

Ferrari je najprofitabilniji brend u autoindustriji, a najveći gubitaš je Bentley.

Gotovo svi autoproizvođači nastoje da optimiziraju svoje poslovanje kako bi povećali profitabilnost i time stvorili dovoljno rezerve za daljnja velika ulaganja. Naravno, cilj je podići konkurentnost i mirnije ući u ova turbulentna razdoblja.

Ford je tako spreman da ugasi pola game, GM je prodao Opel, a Volkswagen odustao od projekta Phaeton.

Ferdinand Dudenhofer, profesor ekonomije iz Duizburga u svojoj studiji otkriva kako je najprofitabilnija marka Ferrari. Vjerovali ili ne, Ferrari je u prvih šest mjeseci po svakom prodanom primjerku prestižnog automobila imao čistu zaradu od čak 69.900 evra.

U pogledu profita najjači njemački brend je Porsche, koji je s zaradom od 17.000 evra po svakom vozilu dvostruko profitabilniji od premium igrača Mercedesa, Audija i BMW, koji prosječno zarade 9.000 evra. Maserati i Volvo zarade oko 5.000 evra po svakom prodanom primjerku.

A sad oni najgori. Jaguar Land Rover trenutno vozi po rubu i na svakom prodanom automobilu zaradi tek 800 evra. Ali i to je odlično ako se uporedi sa Bentleyem koji na svakom prodanom primjerku generiše gubitak od čak 17.000 evra. Tesla je zeru bolja, oni gube oko 11.000 evra.

Uporedimo li rezultate s prošlogodišnjim sasvim je jasno kako su Porsche i Ferrari ostali na jednako visokom nivou kao najprofitabilniji auto proizvođači.

 

izvor: Nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *