Avioni Croatia Airlinesa lete, sindikati skeptični (HR)

avion 12

Iz Croatia Airlinesa u srijedu je priopćeno da je i dalje na snazi privremena mjera Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka te u skladu s tim ta kompanija nastavlja obavljati sve planirane letove. Naime, Županijski sud odgodio je donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat Organizacije radnika te tvrtke (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Na četverosatnom ročištu u srijedu sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će u četvrtak, 9. kolovoza, u 12 sati.
Zrakoplovi Croatia Airlinesa tako nastavljaju obavljati letove u sva domaća i inozemna odredišta bez ograničenja. Uprava Croatia Airlinesa naglašava da svoje odnose sa socijalnim partnerima želi uređivati konstruktivnim dijalogom unutar tvrtke, a ne sudskim sporovima, i to bez obzira na njihov ishod. “Zbog zaštite interesa tvrtke i svih zaposlenika, putnika i hrvatskoga turističkog proizvoda još jednom se poziva sindikat ORCA na povratak u kolektivne pregovore, te da svoje zahtjeve svede u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke”, poručili su. Uprava CA-a prethodno je upozorila da bi štrajk prouzročio gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka te utjecao na gotovo 7000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.
Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote te kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa, poručuju da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu. Branka Sremac iz Uprave Croatia Airlinesa izrazila je nadu da će presuda Županijskog suda potvrditi i osnažiti privremenu mjeru o zabrani štrajka kako bi u vrhuncu sezone to bilo spriječeno. Istaknula je da i Uprava i sindikati imaju svoja očekivanja te da Uprava želi odnose sa svojim socijalnim partnerima uređivati kao i dosad. “Croatia Airlines je tvrtka koja ima dugu povijest kolektivnog pregovaranja, već 15 i više godina kolektivnog ugovora, i htjeli bismo da se to nastavi i da se ovakve konfliktne situacije ne prelijevaju na naše putnike, pogotovo na vrhuncu sezone”, rekla je Sremac.
– Mi danas stojimo ovdje umjesto da radimo svoj posao i vozimo putnike. Ne znam tko može biti zadovoljan i optimist time da se raspravljamo o svojim unutarnjim stvarima i materijalnim zahtjevima na ovaj način, pred cijelom javnošću i na Županijskom sudu. Kakav god ishod bio, ja mislim da je to poraz za sve radnike Croatia Airlinesa – smatra Sremac.
Predstavnici sindikata u toj kompaniji uoči objave odgode izrazili su sumnju da će sud donijeti presudu u njihovu korist i dopustiti im štrajk kojim traže sklapanje kolektivnog ugovora prema sindikalnom prijedlogu.
– Očekujem da završi ročište i da sud donese odluku da je najavljeni štrajk zakonit. Međutim, nakon odluke kojom nam je ukinuto osnovno ustavno pravo na štrajk, više ništa ne možemo biti sigurni – izjavio je prije početka ročišta Antonio Čorak, predstavnik sindikata Croatia Airlinesa. Ako sud donese pravorijek da zahtjev za štrajkom nije zakonit, sindikat će, kaže, poštovati odluku suda i neće ići u štrajk. Ako sud pak dopusti štrajk, on bi tehnički najranije mogao početi u idući ponedjeljak. Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš novinarima je izjavio da nije optimističan i da očekuje da će biti donesena presuda protiv sindikata. “U principu, presuda o zakonitosti štrajka trebala bi biti tehnička i odnositi se na to jesu li ispunjeni preduvjeti za najavljeni štrajk, a ljudi se upuštaju u to da prosuđuju jesu li zahtjevi sindikata zakoniti. Preduvjeti su ispunjeni – mirenje kao i najava štrajka, po meni nema problema, no čini mi se da neće biti tako”, rekao je Kiš, ističući da je država kao poslodavac brinući se za turističku sezonu zaboravila na one ljude koji rade. Tvrdi kako zaposlenicima Croatia Airlinesa više-manje prava ne rastu, ona su mala, a nitko ne želi s njima sjesti i razgovarati što ih muči da se to riješi nego se manipulira.
– Mogu reći da prepoznajem rukopis koji se čita iza, to je meni dosta poznat rukopis, a uprava je kroz nekoliko svojih postupaka pokazala da je beskrupulozna i nemoralna zato što se u prethodnoj tužbi koristila nedopustivim pravnim sredstvom protiv sindikata – kaže Kiš.

 

izvor: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *