Nova reklama za “polo” zabranjena u UK

polo-03082018

Britanska uprava za standarde oglašavanja (ASA) zabranila je reklamu za novi Folksvagen polo u kojoj je akcenat na sigurnosnim sistemima.
Reklama je zabranjena jer je Uprava procenila da preterano promoviše oslanjanje vozača na tehnologiju.
U reklami se vidi kako otac brine zbog sina koji obožava ekstremne sportove pa mu se često dešavaju nesreće. Nekako je “pregurao” tricikle, bicikle i motore, a onda je na red došao automobil.
Otac deluje prestravljeno jer će njegov sin da vozi, a tokom vožnje upravo tehnologija sprečava nekoliko udesa, uključujući i gaženje pešaka.
Šest osoba se žalilo ASA jer, kako kažu, reklama “ohrabruje opasnu vožnju preterano ukazujući na prednosti sigurnosnih sistema u automobilu”.
Folksvagen je odbio primedbe, tvrdeći da u reklami ne postoji ništa što “toleriše ili ohrabruje opasnu, nametljivu, nepromišljenu i nedogovornu vožnju”. Nemačka kompanija je opisala vozača kao “nespretnog, nesrećnog i nesrećama sklonog”, što je jasno pokazano kroz “komično preterane” scene.
VW je takođe naglasio da bi bilo nemoguće reklamirati bezbednosne tehnologije poput onih iz reklame bez pokazivanja potencijalno opasnih situacija i da je kompanija sarađivala sa regulatornim telima kako bi se osiguralo da su njihove bezbednosne tehnologije prikazane na “tačan i odgovoran način”.
Međutim, ASA se nije složila sa tvrdnjama VW, istakavši da “opis opasnih situacija u reklami pokazuju da neodgovorni vozači mogu da se oslone na bezbednosne sisteme vozila”.

Izvor: 021

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *