Rabljene dizelaše prodaju na istok Europe, a aute za otpad u Afriku

polovni automobili

Posao s prodajom rabljenih automobila u Njemačkoj cvjeta, a sva vozila koja imaju ekološku oznaku Euro 5 ili nižu, većinom se izvoze. Dok stari dizelaši nove vlasnike traže na istoku Europe, svi ostali automobil koji bi u Njemačkoj završili na otpadu, izvoze se u Afriku.

Trgovac rabljenim automobilima Haydar za Deutsche Welle je ispričao kako su se u Africi prvo tražili veliki automobili, a u kakvom su stanju nije bilo važno.

”Ako je tehnika kvalitetna, u Africi ima dovoljno jeftinih majstora koji će gotovo svaki auto dovesti u vozno stanje. Ali sad se i za Afriku sve više traže srednja i manja vozila za već prepune gradove Crnog kontinenta i za srednji sloj koji si polako može priuštiti auto. Jedini uvjet je sad – klima uređaj. Bez nje se i u Africi sve teže može nekome prodati auto”, piše DW.

Svi ostali automobili odlaze na istok Europe. Prvo ih kupuju ljudi iz zemalja istoka i jugoistoka EU gdje je dizel jeftiniji, ali gdje nema toliko buke oko očuvanja okoliša, a onda i iz zemalja bivšeg SSSR-a.

 

izvor: Bljesak

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *