Digitalizacija na carini olakšaće uvoz i izvoz i zameniti čekanja u redovima zbog papirologije (SRB)

carina 5

Pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević rekao je danas da će novi zakon o carinama doneti potpunu digitalizaciju carinskog poslovanja.
Milošević je u Dnevniku RTS kazao da će novi zakon o carinama doneti kompanijama i građanima ubrzanje carinskih procedura.
– Nov carinski zakon omogućiće da Srbija u sferi carinskog poslovanja posluje kao moderne zemlje, a to znači potpunu digitalizaciju carinskog poslovanja. Nećete koristiti papire, stajati u redovima, već će se sve raditi upotrebom kompjutera – rekao je Milošević.
On pojašnjava da je deo o tranzitu robe već pokriven potpunom kompjuterizacijom.
– To recimo znači da kamion koji krene iz Nemačke ka Turskoj i dođe do naše carine, ide upotrebom kompjuterskih poruka. Nov zakon donosi da se i ostala dva postupka, uvoz i izvoz robe obavljaju preko kompjutera – dodaje Milošević.
Ističe da je Srbija potpuno umrežena sa Turskom i Makedonijom oko tranzita robe.
– Imaćemo potpunu kompjutersku vezu i u uvozu i izvozu sa celom EU – napominje pomoćnik direktora Uprave carina.
Putnicima savetuje da prate uputstva koja postoje na svim graničnim prelazima i da poštuju propise kako bi se smanjila zadržavanja na granicama.
– Savet i da, ako je to moguće, koriste alternativne pravce. U neposrednoj blizini svih prelaze postoje manji prelazi koji nisu preopterećeni i takođe molimo ljude za toleranciju – dodao je on.
Milošević je rekao da se ovih dana najviše krijumčare novčana sredstva te da su ona sakrivena na najrazličitijim mestima.
– Mi smo za protekle tri godine našli više do 13 miliona evra i ta sredstva su otišla u budžetski prihod – istakao je Milošević.
Do 24. jula pronađeno je 220 kilograma raznih narkotika, rekao je on i dodao da je kod putnika koji je putovao na liniji Beograd-Beč pronađeno 42 kilograma narkotika, najviše marihune.
On je naveo i da naši carinici imaju adekvatnu opremu za otkrivanje krijumčarene robe i droge.
– Raspolažemo sa 24 pokretna skenera. Srbija se nalazi na tranzitnoj ruti i spoljnoj granici EU, a naša potreba i obaveza je da kontrolišemo transportna sredstva – zaključio je Milošević za RTS.

Izvor: Blic

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *